Mamele cu posibilități materiale reduse vor beneficia de un ajutor de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut

[ad_1]

Mamele fără posibilități materiale vor beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut. Tichetele se vor acorda în primele trei luni de la naştere.


In articol:


Astfel, acești bani vor proveni din fonduri europene, conform unui proiect inițiat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Astăzi, 2 august 2021, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat în consultare publică proiectul de HG care va reglementa modul prin care vor fi acordate trusourile pentru nou-născuţi, de care vor beneficia mamele cu posibilităţi materiale reduse.

Potrivit propunerii, sprijinul financiar, constând în tichete sociale în valoare de câte 2.000 lei/nou născut, va fi susţinut din fonduri europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) şi va putea acoperi achiziţia de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare şi medicale pentru mamă şi copil”, potrivit într-un comunicat al ministerului.

Tichetele sociale vor acordate în primele trei luni de la naştere:

  • mamelor cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • mamelor din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei mamelor minore;
  • mamelor care se află în situaţie de risc (exemplu: persoanele cu dizabilităţi);
  • mamelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă (victime ale calamităţilor, violenţei domestice, persoane dependente, etc.)
    şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate (exemplu- fără locuinţă);
  • mamelor care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile.

Mamele cu posibilități materiale reduse vor beneficia de un ajutor de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: VIDEO| Un copil de 8 ani, care era în vacanță cu părinții la o pensiune din comuna Remeți, a pierit, înecat în piscină, după un incident bizar

De asemenea, tichetele sociale/cardurile vor putea fi utilizate la comercianţii parteneri înscrişi în program.

„În urma adoptării Hotărârii de Guvern, MIPE va fi în măsură să înceapă derularea proiectului, iar trusourile pentru nou născuţi vor ajunge la beneficiarii care au cea mai mare nevoie de acest sprijin”, a afirmat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator Direcţia Implementare POAD.

Citeste si: Incident șocant: Un copil de 8 ani, mama și bunicul acestuia au murit înecați în râul Motru


[ad_2]

Citește mai mult..