Vaccinurile obligatorii pentru nou-născuți lipsesc din unele județeSituație alarmantă. România nu are suficiente vaccinuri pentru nou-născuți, iar în unele județe nu mai sunt deloc stocuri. În această situație sunt spitalele din județe precum Gorj, Harghita și Cluj.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Programul național de vaccinare începe încă din prima zi de viață a bebelușilor din maternități, atunci când acestora ar trebui să le fie administrat vaccinul antihepatitic B.

Acest vaccin este livrat către unitățile medicale din depozitele direcțiilor de Sănătate Publică, însă în acest moment DSP Gorj, DSP Harghita și DSP Cluj nu mai au nicio doză din acest ser.

Sunt probleme și în ceea ce privește vaccinul ROR, care se administrează împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei. Nici din acest ser nu mai sunt doze în direcțiile de Sănătate Publică menționate anterior.

Și în ceea ce privește vaccinul hexavalent sunt aceleași probleme. Nu mai există nicio doză. Printre altele, vaccinul hexavalent se administrează împotriva poliomielitei, difteriei și tusei convulsive.

Dacă ar fi să facem un calcul, fiecare bebeluș are nevoie de 3 doze din vaccinul hexavalent. La nivelul județului Gorj, lunar se nasc 250 de copii, iar dacă fiecăruia i s-ar administra 3 doze, atunci doar la nivelul județului Gorj, necesarul anual de vaccin hexavalent ar fi de 9.000 de doze.

Ei bine, în tot acest context, reprezentanții direcțiilor de Sănătate Publică au fost anunțați că abia în luna decembrie este posibil să primească noi doze de vaccin, însă nu a fost înaintată o dată exactă la care vaccinurile vor fi din nou pe stocuri.

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..