Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Ce nu se face în această zi

[ad_1]

Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Creștinii ortodocși prăznuiesc pe 29 august, tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Astfel, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este cel care a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, totodată este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă i-a închinat această zi de post.


In articol:


Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Totodată, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul mai este este cunoscut şi sub numele de „Înaintemergătorul”, deoarece a anunţat venirea Mântuitorului.

Ziua de 29 august este închinată tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul si este zi de post aspru.

Sfântul Ioan Botezătorul sau Înaintemergător al Domnului a făcut cunoscută venirea Mântuitorului şi sufletelor care erau ţinute în iad ale sfinţilor strămoşi, căci se arătase în lume Mesia cel aşteptat. La fel cum Iisus Hristos avea să pătimească pentru păcatele oamenilor, aşa şi Mergătorul Său înainte a suferit moarte mucenicească pentru fărădelegea lui Irod.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergător al Domnului propovăduia în pustia Iordanului rugăciunea şi postul, pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor.
„Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimii de iudei” (Matei 3;6). Acest botez, simbolizând şi consfinţind curăţia sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu, deschide şi pregăteşte calea Mântuitorului: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 3;2).

Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Ce nu se face în această zi

Citeste si: Calendar ortodox 18 august 2021. Ce sărbătoare e azi?

Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Ce nu se face în această zi?

În popor se spune că nu trebuie să se folosească cuțitul, iar totul se rupe cu mână.

În această zi, nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.

În tradiție se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul

creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Ce nu se face în această zi

Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători

O altă tradiție din această zi este ținerea postului negru, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

O altă interdicție pentru această zi de sărbătoare este aceea de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi.

De asemenea, nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au formă rotundă; pedeapsa pentru cei care încalcă interdicția este posibila îmbolnăvire de friguri și alte boli.

Totodată, în aceast zi nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui.

În această zi, se postește pentru vindecarea de boli, dar se postește de către tot creștinul indiferent în ce zi ar cădea;

Femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este „ziua în
care sunt la fel de mari ca și ei”. 

Citeste si: Rugăciunea către Sf. Pantelimon care te ajută să te vindeci de boli

[ad_2]

Citește mai mult..