Turcia își revine după criza economică record de anul trecut. Economia a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de aniEconomia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din 2021 un avans anual de 21,7%, cel mai ridicat nivel de la publicarea acestor date, în 1999. Cifra arată o redresare după declinul record de anul trecut din cauza pandemiei, transmite Reuters.

Banca americană de investiţii JPMorgan a anunţat că a revizuit prognoza privind creşterea PIB-ului Turciei în 2021 la 8,4%, de la 6,8%, şi a menţinut nemodificate previziunile pentru 2022, la 3,4%. Un alt mare grup bancar, Goldman, a îmbunătăţit şi mai mult estimarea pentru acest an, la 9,5%, de la 7,5% anterior.

În trimestrul doi din 2021, economia Turciei a urcat cu 0,9% comparativ cu precedentele luni, a informat Institutul de Statistică (TurkStat), citat de Agerpres.

„Per ansamblu, economia Turciei poate înregistra un ritm mai rapid de creştere decât am previzionat, fără o deteriorare a balanţei de plăţi externe, deoarece majorarea cererii externe sprijină evoluţia economiei”, apreciază analiştii de la Goldman.

Guvernul de la Ankara se aşteaptă în acest an la o expansiune de 5,8%, deşi ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, apreciază că avansul economiei ar putea ajunge la 8%, cu performanţa solidă din trimestrul doi din 2021.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit prognoza privind creşterea PIB-ului Turciei la 6%, de la 5% anterior, pentru 2021, şi la 3,6%, de la 3,5%, pentru 2022.
Date separate arată că indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru industrie a urcat la 54,1 puncte în august, de la 54 puncte luna precedentă.

Economia turcă ar urma să aibă o performanţă mai bună decât majoritatea ţărilor din G20, după ce anul trecut s-a contractat cu 10,3%. Guvernul a limitat în 2020 impactul pandemiei asupra economiei, utilizând o combinaţie între reducerea ratelor dobânzilor şi măsuri de stimulare finanţate de Guvern, care au majorat consumul, dar au provocat deprecierea lirei turceşti şi creşterea ratei inflaţiei.

Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 19%, pentru a cincea lună consecutiv, după ce rata inflaţiei a accelerat în iulie la 18,95%. Lira turcească s-a depreciat cu peste 13% din martie, când a fost numit brusc actualul guvernator al Băncii Turciei, Sahap Kavcioglu.Citește mai mult..