Ce simptome are și cât de periculoasă este C.1.2, noua mutație COVID-19

[ad_1]

O nouă mutație de COVID-19 a fost depistată de oamenii de știință. Noua varianta C.1.2 a fost decoperită în Africa de Sud, iar specialiștii precizează că prezintă mutații asemănătoare cu cele deja existente, precum tulpina Delta.


In articol:


Desoperirea acestei noi variante a fost anunțată de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud, care a emis o alertă cu privire la evoluția C.1.2,

despre care a spus că a fost depistată în toate provinciile din țară, dar cu o rată relativ scăzută de contagiozitate.

Ce simptome are și cât de periculoasă este C.1.2, noua mutație COVID-19?

Astfel, noua mutație C.1.2 a fost depistată pentru prima dată în luna mai, conform alertei care menționează că Delta este încă varianta dominantă care se răspândește în Africa de Sud și în lume, potrivit The Guardian.

Noua varianta C.1.2 a atras atenția specialiștilor în știință deoarece, în ciuda ratei scăzute de contagiozitate, aceasta prezintă mutații în genomul viral similare cu cele observate în variantele de interes și variante de îngrijorare, cum ar fi varianta Delta, dar și unele mutații suplimentare.

Organizația Mondială a Sănătății nu a anunțat că aceasta noua varianta ar fi una interes sau de îngrijorare, însă Institutul Național pentru Boli Transmisibile continuă să monitorizeze frecvența răspândirii acesteia.

Institutul continuă să facă teste privind rezistența la vaccin și rapiditatea răspândirii.

Ce simptome are și cât de periculoasă este C.1.2, noua mutație COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Anunțul de ultimă oră făcut de cercetătorul Octavian Jurma, în legătură cu mutația Delta

Până în acest moment, noua varianta C.1.2 nu a îndeplinit criteriile OMS pentru a se califica drept „variantă de îngrijorare” sau „variantă de interes”.

Astfel, mutațiile de îngrijorare, precum Delta, sunt cele care prezintă o transmisibilitate crescută, virulență sau schimbare a caracteristicilor bolii clinice și reducerea eficienței măsurilor sociale și de sănătate

publică.

Variantele de interes sunt cele detectate în mai multe țări, dar care nu au dovedit un grad ridicat de transmisibilitate.

Ce spun oamenii de știință despre noua mutație C.1.2.?

Totodată, Megan Steain, virusolog și lector în imunologie și boli infecțioase, a precizat că alerta a fost emisă din cauza mutațiilor speciale pe care le conține C.1.2. Mutațiile cheie sunt cele care supraviețuiesc schimbărilor și fac mai puternice variantele anterioare, așa cum a fost în cazul Delta.

„Conține destul de multe mutații cheie pe care le vedem în alte variante care au devenit variante de interes sau îngrijorare. De fiecare dată când vedem că apar acele mutații, urmărim varianta pentru a vedea cum evoluează. Aceste mutații pot afecta răspunsul imunitar sau se pot transmite mai repede”, a mai menționat virusologul.

Însă un răspuns clar cu privire la noua mutație C.1.2.

va fi oferit de testele de laborator, dar mai durează până când acestea vor fi finalizate.

Ce simptome are și cât de periculoasă este C.1.2, noua mutație COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vaccinarea Coronavirus în România. Câte persoane aleg serul împotriva COVID-19

De asemenea, oamenii de știință precizează că există șanse ca această variantă să dispară, deoarece noi variante ale virusului apar tot timpul, iar multe dintre ele dispar înainte să devină o problemă reală.

Megan Steain a mai spus că au mai fost variante catalogate ca „îngrijorătoare”, dar acestea au fost depășite de altele care au fost mai transmisibile și au ajuns în final să dispară.

Pe dealtă parte, Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a transmis că se vor prelua date pentru a stabili proveniența mutației.

„Vaccinurile vor oferi în continuare niveluri ridicate de protecție împotriva spitalizării și decesului”, au mai adăugat cercetătorii de la institut.

Citeste si: Care sunt cele două scenarii dupa care vor funcţiona şcolile începând cu 13 septembrie 2021

[ad_2]

Citește mai mult..