Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu ar putea fi citită azi în plenul Parlamentului

[ad_1]

Criza politică declanșată de retragerea USR-PLUS din alianța de guvernare este departe de încheiere. Moțiunea de cenzură depusă de USR și AUR ar putea fi citită joi în plenul Parlamentului, cu toate că premierul Florin Cîțu a depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la conflictul de natură juridică dintre Parlament și Guvern. Termenul de dezbatere la CCR va fi, însă, după data de 15 septembrie.


In articol:


Plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, se întruneşte joi, de la ora 16,00. Există posibilitatea ca astăzi

să fie citită în plen moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR, dar lucrurile nu sunt sută la sută sigure la acest moment.

Citeste si: Premierul Florin Cîțu demite secretarii de stat ai USR-PLUS. „Poți să influențezi negativ activitatea oamenilor”

Birourile permanente, reunite la ora 10.00

De la ora 10,00 se vor reuni Birourile permanente ale celor două camere pentru a stabili proiectului ordinii de zi şi a programului de lucru al şedinţei de plen reunit.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a luat decizia, împreună cu preşedintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, menţionând că este o obligaţie constituţională.

Citeste si: Klaus Iohannis a semnat decretele privind demisiile miniştrilor USR PLUS

Ludovic Orban: Este o obligaţie constituţională convocarea plenului 

„Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului.

Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, în conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul şedinţelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei”, a declarat marți șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, pe masa CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a dispus ca, până la data de 15 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea premierului Florin Cîţu cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR-PLUS şi AUR.

Citeste si: Niciun parlamentar PNL nu va participa la şedinţa de plen de joi după amiază, a anunțat Florin Roman

Curtea Constituțională a anunțat miercuri că abia după ce părţile îşi vor exprima punctul de vedere cu privire la tema în discuție,   CCR va stabili termenul   pentru dezbaterea pe fond a sesizării.

„Nu este nevoie de cvorum la şedinţa de plen pentru citirea moţiunii de cenzură”

Ludovic Orban a precizat marți că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura. „Odată convocată, şedinţa se desfăşoară(…), plenul este suveran”, a adăugat el, menţionând că plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.

Ludovic Orban a susţinut că nu este nevoie de cvorum la şedinţa de plen pentru citirea moţiunii de cenzură. „Nu este prevăzută necesitatea cvorumului la citirea moţiunii de cenzură. Cvorumul este necesar la acele şedinţa la care se adoptă legi, hotărâri, moţiuni”, a explicat Orban.

Citeste si: Noi restricții în localități din Ilfov, chiar lângă București

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS- AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.

[ad_2]

Citește mai mult..