Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia și acuză „o lovitură de cuțit în spate”Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia, ca reacție la pactul de securitate dintre cele două părți, pe care l-a criticat, spunând că a fost „înjunghiată pe la spate”. 

Franța și-a astfel exprimat furia față de decizia- surpriză a Australiei de a renunța la un uriaș contract pentru submarine, în valoare de zeci de miliarde de euroîn favoarea submarinelor nucleare americane. Parisul a mai spus că acest lucru tensionează relația sa de prietenie cu Washingtonul.

Ministerul francez de externe a declarat că „decizia excepțională” este justificată de gravitatea deciziei Ausraliei.

Diplomații francezi de la Washington au anulat deja o recepție al cărei scop era celebrarea relațiilor dintre SUA și Franța, ca represalii pentru acest contract.

Reacția vine după ce Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri împreună cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară Australiei.

„Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a anunțat premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Franţa, care vede un contract de câteva zeci de miliarde de euro scăpând industriei sale navale, a criticat imediat o „decizie regretabilă” şi „contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia”, potrivit unui comunicat comun al ministerelor apărării şi de externe de la Paris.

Editor : M.B.Citește mai mult..