Gheorghiţă: Dacă păstrăm ritmul actual, la final de an vom depăși 70% din populație vaccinată

[ad_1]

Dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare, la sfârșitul acestui an România va depăși 70% din populație imunizată, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă. În prezent, rata de vaccinare în țara noastră este de 33%. 

Gheorghiță spune că, dacă ritmul de vaccinare actuale se menține, până la finalul acestui an putem depăși o rată de acoperire vaccinală de pește 70% din populația de peste 12 ani.

„Asta înseamnă că, în total, până la finalul acestui an am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Acum avem aproximativ 6,5 milioane de persoane”, a precizat medicul, în cadrul conferinței de presă susținută marți. 

Doar Capitala și Cluj au peste 50% rată de vaccinare în prezent

Valeriu Gheorghiţă a menționat Bucureștiul, cu o rată de vaccinare la aproape 60% și județul Cluj cu 52,3%.

11% din județe au o rată de acoperire vaccinală între 40 și 50%, iar 65% din județe au rata între 30 și 40%.

Cea mai mică rată de vaccinare este de aproximativ 24% în județul Suceava.

„La nivelul de acoperire vaccinală, Municipiul Bucureşti este la aproape 60% rată de acoperire vaccinală, mai exact 59,4%. De asemenea, judeţul Cluj are o rată de acoperire vaccinală de 52,3%. Sunt 11% judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 40% şi 50%, sunt 65% din judeţe care au rată între 30 şi 40% şi 19% judeţe care au între 20 şi 30%. Cea mai mică este de aproximativ 24%, în judeţul Suceava”, a arătat medicul militar.

În țară, rata de acoperire vaccinală la populația adultă de peste 18 ani este de aproape 41%. În ce privește populația totală, acoperirea vaccinală este de 33%.

Mă refer la persoane vaccinate cu cel puțin o doză”, a precizat medicul.

Cele mai multe imunizări, la persoanele între 50 și 59 de ani

Referitor la grupele de vârstă vaccinate, cea mai mare rată este la persoanele între 50 și 59 de ani – aproape 47%. Urmează grupa de vârstă 60 – 69 de ani. La grupa de vârstă de peste 80 de ani vaccinarea este în continuare redusă – 22%. În ce-i privește pe copii, din cei care au între 12 și 15 ani s-au vaccinat 10%, iar dintre adolescenții de 16 – 19 ani s-au vaccinat aproape 28%.

Medicul se declară îngrijorat de procentul vaccinării la vârstnici. Printre persoanele care s-au prezentat, în ultima lună, pentru prima doză de vaccin, 80% au sub 60 de ani.

„Aș dori mai mult ca în perioada următoare persoanele de peste 60 de ani, vulnerabile, să se prezinte la vaccinare, pentru că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea”, declară Valeriu Gheorghiţă.

Citește și: Doza 3 (booster) de la Moderna se va face și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Estimarea OMS: României i-ar trebui doi ani și jumătate pentru a ajunge la 70% vaccinare

România va ajunge abia peste șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a avea o acoperire de 70 la sută i-ar trebui 31 de luni, dacă se păstrează ritmul de vaccinare al ultimelor șase săptămâni și se mențin strategiile de vaccinare în vigoare, estima, pe 18 octombrie, Organizația Mondială a Sănătății.

Reprezentantii OMS vor să ajute la accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID, în condițiile în care România a devenit deja un exemplu negativ la nivel internațional, iar rata scăzută de vaccinare se vede în spitalele supraaglomerate.

OMS spune că medicii ar trebui să recomande vaccinul populației. „Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”, au transmis reprezentanții OMS.

Editor : A.A.

[ad_2]

Citește mai mult..

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

[ad_1]

Datele de eficacitate și siguranță, principala preocupare și termere a părinților în cazul vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani, sunt foarte bune, acel risc de miocardită de care se teme toată lumea la copii fiind foarte, foarte mic, a declarat vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Astfel, în Statele Unite, unde sunt peste 37 de milioane de doze de vaccin pediatric administrat la categoria 5-11 ani, s-au raportat 12 cazuri de miocardită din 8,7 milioane de doze II administrate – pentru că după doza II s-au observat aceste cazuri. Practic, rata de raportare la băieți este de 4 cazuri la 1 milion față de rata de miocardită după COVID, la aceeași grupă de vârstă, care este de 1 la 1.600 de cazuri, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Deci cam aceasta este diferența. Iar în toate cazurile raportate, evoluția a fost simplă, ușoară, cu o internare de câteva zile, cu recuperare completă în toate aceste situații”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Începând din 26 ianuarie, vaccinarea anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani este posibilă și în România, au anunțat autoritățile.

În platforma RO-Vaccinare sunt configurate deja cabinetele medicale pediatrice unde se pot vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani și se pot face programări. Există un icon specific, P-PED, P de la Pfizer și PED de la pediatric, a precizat Valeriu Gheorghiță. Vaccinarea se va face numai cu vaccin Pfizer. Programările au început încă de joi și deja au fost făcute peste 1.500 de programări , a menționat Valeriu Gheorghiță.

În aceste cabinete vor avea acces doar copiii cu părinții sau reprezentantul lor legal.

Vaccinarea anti-COVID a celor mai mici dintre pacienți se va face tot în două doze, cu interval de 21 de zile între ele. Doza este însă de 10 micrograme, practic o treime din doza care se face unei persoane de peste 12 ani. 

Copiii care ar trebui să aibă prioritate la vaccinare

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani dintr-un total de 1,2 milioane câți ar fi eligibili.

Autoritățile și-ar dori să fie vaccinați în primul rând copiii cu afecțiuni cronice, care au obezitate, afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare, alte tipuri de malformații – sindromul Down, de pildă, crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19 – , diabet, boli cronice renale, neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii), pe care din păcate le întâlnim la această categorie de vârstă, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Obezitatea, cu precădere, este destul de des întâlnită și începe să crească ca prevalență și în România, ca urmare a stilului de viață. „Uitându-ne la copiii care au fost spitalizați cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care acești copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet. Mai mult, după COVID, există se pare un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a spus Valeriu Gheorghiță.

La copii mai este o problemă, la adolescenți în general, acel sindrom inflamator antisistemic pediatric, care se întâmplă cu o frecvență de un caz la 3.000 de infectări cu SARS-CoV-2, iar din acest punct de vedere, s-a observat foarte clar, pe o analiză publicată de Centrul american de Control al Bolilor, că vaccinurile au o eficiență de 91 la sută în prevenirea acestor cazuri de sindrom inflamator multisistemic pediatric. Mai mult decât atât, între cei care au avut nevoie de internare în terapie intensivă ca urmare a acestei complicații inflamatorii după COVID, niciunul nu era vaccinat. Aceste complicații apar la 2-6 săptămâni de la infecția cu SARS-CoV-2, a precizat Valeriu Gheorghiță.

„Tati, o să așteptăm să dăm prioritate”

Coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID are doi copii – o fetiță de 6 ani și un băiețel de 11 ani.  El a fost întrebat dacă și-ar vaccina copiii.

„Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschiși la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ținând cont, bineînțeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcționează un vaccin și care sunt avantajele, mi-au zis: „Tati, o să așteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față”, adică copiilor cu afecțiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze și îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare”, a mărturisit Valeriu Gheorghiță.

„Aș încuraja părinții care au copiii cu afecțiuni cronice să se adreseze pentru vaccinare, pentru că în felul acesta îi protejăm mai bine față de o formă mai gravă de boală. Copiii se vor simți în siguranță când merg în colectivitate, împreună cu ceilalți copii. Ei au nevoie, pentru sănătatea mintală, psiho-emoțională, să fie în relație cu ceilalți copii și să fie mai bine protejați”, a fost mesajul transmis de coordonatorul campaniei de vaccinare.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..

Doza de rapel a vaccinului Johnson & Johnson are o eficacitate de 84% împotriva spitalizării, arată un nou studiu

[ad_1]

Doza booster a vaccinului produs de compania Johnson & Johnson are o eficacitate de 84% împotriva spitalizării, arată un nou studiu realizat în Africa de Sud pe angajați din domeniul sănătății, relatează Reuters.

Rapelul a fost eficient în proporție de 84% în ceea ce privește prevenirea spitalizării în cazul angajaților care au fost infectați în urma răspândirii variantei Omicron, au declarat, joi, cercetătorii. 

Studiul, încă nerevizuit, a fost făcut pe o a doua doză de vaccin Johnson & Johnson administrată la 69.092 de persoane, în perioada 15 noiembrie – 20 decembrie.

Noul studiu sud-african a arătat că eficacitatea vaccinului în prevenirea spitalizării a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea dozei de rapel, la 84% 14 zile mai târziu.

La începutul acestei luni, un alt studiu realizat în Africa de Sud a arătat că două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării.

Oamenii de știință din Africa de Sud au alertat pentru prima dată Organizația Mondială a Sănătății privind existența tulpinii Omicron, la sfârșitul lunii noiembrie. 

Editor : A.A.

[ad_2]

Citește mai mult..

Petrecere de Revelion în Capitală. Robert Negoiţă despre evenimentul organizat în parcul IOR:,,Vor fi lasere şi artificii”

[ad_1]

Primăria Sectorului 3 va organiza, anul acesta în noaptea dintre ani, o petrecere în Parcul IOR. Anunţul a fost făcut chiar de primarul Robert Negoiţă.


In articol:


Ce a postat primarul Sectorului 3 pe pagina sa de Facebook

,,Da, avem Revelion în #ParculIOR!

Carla’s Dreams, Puya și Manuel Riva sunt artiștii care vor urca pe scenă.

Iar la miezul nopții, fix când vom saluta cu optimism anul 2022, ne vom bucura împreună de un spectacol multimedia pe lacul IOR.  Vor fi lasere și artificii și… vă mai spun și zilele următoare detalii.

Ne vedem acolo, da? #EchipaPS3″, este mesajul transmis de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă pe Facebook.

Citeste si: Piața ilegală de petarde și artificii s-a mutat online. Care sunt condițiile în care pot fi folosite materialele pirotehnice

[ad_2]

Citește mai mult..

Ministrul Sănătăţii: Valul 5 al pandemiei va dura cel puțin două luni. Când va fi vârful

[ad_1]

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că valul al cincilea al pandemiei va dura cel puțin două luni, văzând care este situația din alte ţări, și că lunile de risc maxim sunt februarie şi martie 2022.


In articol:


Valul al cincilea al pandemiei de coronavirus va dura cel puţin două luni, consideră Alexandru Rafila, care a adăugat că februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim.

Citeste si: Alexandru Rafila: „Decizia privind introducerea certificatului verde va fi una politică, după ce va exista un consens în coaliţie”

„Eu cred că valul al cincilea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate. Probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări.
Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a declarat Alexandru Rafila, marţi la Parlament.

Alexandru Rafila, noi precizări despre certificatul Covid 

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că persoanele vaccinate doar cu o doză vor primi un certificat electronic COVID, însă de-abia după ce se vor vaccina cu a doua doză
acesta va deveni definitiv.

Citeste si: Valeriu Gheorghiță despre Covid-19: „Impactul este semnificativ mai mic la copii decât la adulți, dar nu este zero”

Potrivit News.ro, Alexandru Rafila a precizat că certificatul va fi aplicat numai pe teritoriul statului nostru şi românii care vor să călătorească în alte ţări trebuie să respecţie legislaţia europeană din domeniu care este în vigoare.

Valul 4 a adus o creștere a cazurilor și în rândul tinerilor

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare Covid-19, a afirmat, marți, că tinerii și copiii au un risc mai scăzut de a face o formă gravă a bolii decât celelalte categorii de vârstă, dar probabilitatea nu este 0.

În valul 4, în raport cu celelalte valuri, a existat și o creștere a cazurilor de Covid 19 în rândul tinerilor, asta pentru că noua tulpină Delta se răspândește mult mai rapid decât forma inițială„, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea copiilor nu reprezintă o obligativitate față de persoanele încadrate în alte categorii de risc, dar nu înseamnă că nu poate fi luată în vedere.

[ad_2]

Citește mai mult..

Călin Alexandru (DSU): Ne așteptăm ca în ianuarie-februarie să înceapă valul 5, iar mare parte din cazuri să ajungă în UPU

[ad_1]

Medicul Călin Alexandru, de la DSU, a declarat, joi, că se așteaptă ca la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, România să se confrunte cu un al cincilea val al infectărilor, din cauză că varianta nouă Omicron este foarte transmisibilă. El a spus că li s-a cerut medicilor de la Unitățile Primiri Urgențe să identifice spații suplimentare.

„Din discuțiile și estimările primite de la specialiști, ne așteptăm ca la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lui februarie să ne confruntăm cu un al cincilea val.

Am discutat cu colegii de la UPU. Omicron este foarte transmisibilă, dă în majoritatea cazurilor simptome ușoare, dar ne așteptăm ca o bună parte să ajungă și la UPU. De aceea le-am cerut colegilor să evalueze posibilitatea de extindere a spațiilor pentru triajul pacienților. Sunt unități care au identificat spații în spitale, altele au posibilitatea de a aduce containere”, a declarat Călin Alexandru.

La rândul lui, medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția, că din datele experților din Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, dar și din celelalte țări limitrofe, rezultă că este înregistrată o creștere exponențială a numărului de cazuri, cele mai multe generate de Omicron. Această variantă are o transmisibilitate mult mai mare și capacitatea de a ocoli răspunsul imun, a afirmat el.

„Sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spații închise.

Țările cel mai bine protejate vor fi cele cu rate crescute de vaccinare și rate crescute de doză booster.

E nerelevant că avem clinic majoritatea cazurilor ușoare sau asimptomatice, acestea s-au raportat la persoane protejate prin vaccinare sau care au făcut boală anterior.

Mesajul nostru e să nu plecăm de la ideea că o să scăpăm, la cât de contagioasă e această variantă.

Să întârziem răspândirea acestei infecții, asta se face prin măsuri de prevenție, aerisirea spațiilor închise, vaccinarea”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a adăugat că impactul pe transmitere este uriaș și că în Marea Britanie a fost deja înregistrat un deces din cauza noii variante.

Gheorghiță: Experții din Norvegia spun că fără măsuri clare se poate ajunge la 300.000 de cazuri pe zi față de 1.000 câte sunt acum 

„În Norvegia, experții spun că fără introducerea unor măsuri clare de limitare se poate ajunge la 300.000 de cazuri pe zi față de 1.000 cât sunt acum. În Marea Britanie, se așteaptă ca fără măsuri de limitare, să se ajungă la un milion de cazuri pe zi de la 70 – 75.000 câte sunt acum.

Impactul pe transmitere este uriaș. Nu știm dacă persoanele vulnerabile vor face sau nu forme ușoare, dar să nu experimentăm asta. Supraveghem ce se întâmplă în țările europene.

În Marea Britanie a fost deja înregistrat un deces din cauza Omicron, lucrurile nu sunt simple și nu trebuie ignorate, nu trebuie să ne confruntăm cu un nou val.

Omicron e cât se poate de transmisibil”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..