Adrian Oros: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului animalelor vii, așa cum se discută în Parlamentul EuropeanMinistrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, susține că România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii, așa cum se discută în Parlamentul European. Măsura ar afecta grav fermierii români, este opinia lui Oros, potrivit Mediafax.

Ministrul interimar a comentat discuțiile din Parlamentul European catalogându-le drept „preocupări stranii ale unora care pot afecta grav crescătorii de animale români”

Adrian Oros spune că România are o legislație actualizată în domeniu care prevede regili stricte în ceea ce privește transportul animalelor.

„Sunt de acord cu faptul că toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate țările membre. România are o legislație actualizată, care prevede monitorizarea respectarii condițiilor de bunăstare in timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinație. Suntem singura țara europeană care avem o asemenea reglementare. Legea 150/2020, a cărui inițiator sunt, prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar care sa monitorizeze starea de sănătate si condițiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistență medicală daca este nevoie și sa completeze un raport zilnic si unul la finalul transportului”, a explicat Adrian Oros.

Dacă există cerere și este mai rentabil din punct de vedere economic, producătorii români exportă carcase și carne procesată, arată ministrul. În ceea ce privește dezbaterile din Parlamentul European, soluția costă în respectarea actualelor reglementări, mai spune Oros.

„De aceea, cred că verificarea strictă a respectării condițiilor de bunăstare animală de către transportator prin autoritățile competente este soluția, și nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii romani. Resping total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European, iar acum își caută susținători. Mă bazez pe o abordare echilibrată a Consiliului AgriFish”, este concluzia lui Adrian Oros.

 

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..