Beijingul ameninţă corporaţiile care au afaceri în Lituania că le scoate de pe piaţa chineză. Motivul: ambasada Taiwanului la Vilnius

[ad_1]

China a cerut companiilor multinaţionale să înceteze relaţiile comerciale cu Lituania, altfel riscă să fie scoase de pe piaţa chineză. Anunţul a fost făcut după ce luna trecută guvernul chinez a redus oficial relaţiile diplomatice cu Lituania, în semn de protest faţă de deschiderea, de către Taiwan, a unei ambasade de facto la Vilnius. În Lituania îşi au sediul sute de companii care realizează diverse produse (mobilier, laseri, mâncare, îmbrăcăminte etc.) pentru companii multinaţionale care vând astfel de produse în China, informează Reuters. 

Taiwanul mai are deschise birouri de reprezentare în ţări europene şi SUA, dar în cazul acestora este folosit numele oraşului Taipei, tocmai pentru a evita orice referire la denumirea insulei asupra căreia China susţine că are suveranitate.

„Ei (autorităţile chineze) le-au transmis companiilor multinaţionale că, în cazul în care folosesc diverse componente şi mărfuri din Lituania, nu li se va mai permite să vândă pe piaţa chineză. Sau pot face rost de acele mărfuri direct din China”, a declarat pentru Reuters Mantas Adomenas, ministru adjunct al Afacerilor Externe al guvernului lituanian.

Oficialul lituanian a recunoscut că anumite companii au anulat deja câteva contracte cu diverşi furnizori din Lituania, fără a da nume, însă.

În luna noiembrie 2021, Taiwanul şi-a deschis o ambasadă de facto la Vilnius.

„Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021”, a anunţat Ministerul de Externe taiwanez, decizie care a rupt tradiţia prin care aceste ambasade de facto erau denumite până acum „birou de reprezentare al Taipei”.

Lituania a anunţat încă din iulie că acceptă deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a generat o campanie de presiune din partea Chinei, care vizează izolarea Taiwanului pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.

Situația complicată a Taiwanului este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti pe insula Taiwan.

China (n. red. – Republica Populară Chineză, denumirea oficială) consideră că Taiwanul (n. red. – Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. De asemenea, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Editor : M.L.

[ad_2]

Citește mai mult..