Povestea cortului de pe tărâmul nimănui și finalul ei neașteptat


Sârma ghimpată îi ține pe Enjei Grace și Daniel Ejube blocați în tărâmul nimănui. Ei sunt în Cipru, insulă împărţită între Turcia, care controlează nordul, şi sudul care aparține Republicii Cipru. Cei doi trăiesc în zona-tampon patrulată de Organizaţia Națiunilor Unite. Este un cuplu care a ajuns într-un punct mort. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Urmele războiului sunt vizibile și acum, după aproape 50 de ani. De ani de zile, turiștii s-au putut deplasa liber între partea de nord a insulei, aflată sub controlul Turciei, și sudul grecesc. Linia verde, o zonă tampon, este controlată de ONU. Totuși, Grace Enjei și Daniel Ejube sunt blocați aici. Cei doi camerunezi au campat în țara nimănui, aproape de Nicosia, în primăvară. Povestea lor este cea a multor alte persoane – migranți și refugiați care sperau într-o viaţă mai bună în Europa.

„Nu știam că insula este împărțită. Acum, nu știm ce să facem. Tot ce putem face e să ne rugăm”, spune Daniel Ejube. 

De ce autoritățile refuză să acorde ajutor

Ejube și Grace au fugit de tulburările politice din țara lor. Au ajuns în nordul insulei prin Turcia. Dar scopul lor era să ajungă în Republica Cipru, în sud, care este teritoriu UE. Însă autoritățile de acolo sunt depășite de situație, se confruntă cu 36.000 de imigranți ilegali și spun că ambele centre de primire sunt pline.

„Dacă le permitem acestor două persoane să ceară azil, sunt sută la sută convins că a doua zi toți acești oameni, care încearcă să treacă ilegal linia verde, vor veni cu autobuzele”, explică Nikos Nouris, ministrul cipriot de interne.

Caritas, o agenție umanitară catolică, are un birou în apropierea zonei-tampon. Sunt oameni care au reușit să treacă în partea de sud și acum stau la rând și așteaptă ajutor. Dar situația lor nu e cu mult mai bună decât a celor doi camerunezi blocați. Mulți dintre ei nu au un adăpost.

„Totul devine o mare problemă”

„Fără un loc în care să stea, totul e în zadar. Se vor lupta să facă rost de hrană, nu vor avea… Din cauza igienei precare se vor confrunta cu probleme medicale. Nu vor fi în siguranță, vor fi expuși violenței. Și totul devine o mare problemă”, spune Gosia Chrysanthou,  activistă a organizației Caritas Cipru.

Între timp, mulți ciprioți greci sunt din ce în ce mai ostili față de noii sosiți.

„Este o catastrofă pentru Cipru. Suntem o insulă mică. Și imigranții vin, vin și tot vin… fără sfârșit”, spune un localnic în vârstă.

Acum, guvernul plănuiește să suspende dreptul la azil – un drept fundamental în Uniunea Europeană.

„Din mai 2020 am observat o tendință, au fost situații când bărci cu imigranți au fost întoarse în țările din care au plecat. A fost cazul refugiaților sirieni care veneau din Liban”, reamintește Emilia Strovolidou, reprezentantă a ONU.

Perspective sumbre

Sunt perspective sumbre pentru Ejube și Grace, care rămân blocați. Voluntarii și angajații ONU din ambele părți ale insulei continuă să ajute cuplul cu produse de strictă necesitate.

„Mâncarea pe care ne-o oferă este greu de digerat pentru noi. Ne descurcăm, dar nu este ușor. Vrem ca autoritățile să ne ajute să putem pleca din acest loc”, arată Daniel Ejube.

Ejube ar vrea să studieze în Cipru. Dar, până acum, toate încercările de a găsi o soluție au eșuat. Iar așteptarea lor pe tărâmul nimănui părea să continue la momentul la care a fost filmat reportajul Deutsche Welle.

Și un miracol înainte de Crăciun

Numai că, exact ca în povești, cu câteva zile înainte de Crăciun totul a luat o turnură fericită pentru cei doi camerunezi, care, întâmplător, sunt creștini. Și asta datorită Papei Francisc.

Suveranul pontif, care a vizitat Cipru la începutul acestei luni, a promis că va lua 50 de migranți în Italia, inclusiv musulmani, într-un gest de „solidaritate” față de insula care se confruntă cu presiuni migratorii fără precedent.

Primele 12 persoane au plecat joi spre Italia, iar Daniel și Enjei se numără printre acestea, după ce au stat blocați în zona tampon timp de șase luni. 

Grace Enjei are 24 de ani și Daniel Ejube are 21 de ani.  Cei doi tineri s-au declarat fericiți și „onorați” că au fost aleși de papă și sunt deciși să studieze și să înceapă o viață nouă în Italia.

Camerunezii Grace Enjei (stânga) și Daniel Ejube se bucură că au norocul să înceapă o nouă viață în Italia, datorită Papei Francisc Foto: Profimedia Images

 Citește mai mult..