Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz va lucra în SUA pentru cofondatorul PayPal care l-a susținut financiar pe Donald Trump (presă)Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz s-a angajat ca „strateg global” la o companie americană controversată din Silicon Valley care se ocupă cu analiza datelor, potrivit presei din Austria, citată de Politico.

Kurz va deține o funcție managerială de rang înalt la Palantir Technologies, a cărui fondator, miliardarul german-american Peter Thiel, este un apropiat al fostului cancelar, relatează ziarul austriac Heute.

Thiel, care este cofondator PayPal, a fost primul investitor Facebook care a finanțat compania din afară. Acesta l-a susținut financiar și pe fostul președinte american Donald Trump în acțiunile sale politice.

Compania Palantir Technologies, care se specializează în analiza datelor la nivel larg, a fost implicată în diferite controverse. În iunie 2020, legiuitorii americani au criticat participarea Palantir la programul guvernamental de depistare a cazurilor de Covid-19, acuzând că firma folosea datele din program pentru a ajuta agenția de control al imigrației și frontierei să depisteze și să aresteze imigranți care nu aveau documente.

Compania s-a mai ocupat și de un contract de apărare al Pentagonului cunoscut drept Proiectul Maven, după ce Google a făcut un pas în spate, gigantul tech confruntându-se cu critici.

Kurz a demisionat în octombrie din funcția de cancelar al Austriei și și-a anunțat retragerea din politică în decembrie, după ce a fost implicat într-o anchetă anticorupție.

În timp ce procuratura anticorupţie din Viena continuă ancheta deschisă împotriva lui Kurz, acuzat că a mituit cu bani publici presa şi mai multe institute de sondare, fostul cancelar austriac a confirmat că intenţionează să se mute în statul american California în următorul trimestru, transmite Agerpres.

Mai multe ziare austriece, printre care Der Standard, Kronenzeitung şi Heute au informat că Kurz, în vârstă de 35 de ani, le-a confirmat zvonurile care circulă deja în presă despre planurile sale de a se muta în Statele Unite.

În ultimii cinci ani, fostul cancelar s-a transformat, din copilul minune al politicii şi speranţa dreptei austriece şi europene, într-un înger căzut, după ce a fost implicat într-un uriaş scandal de corupţie în Partidul Popular (OVP, conservator).

Venitul anual al lui Sebastian Kurz la Palantir va fi de peste 300.000 de euro, potrivit Heute.

Editor : A.C.Citește mai mult..