Raed Arafat: 476 de autospeciale de stingere vor înlocui tot ce este învechit. Acum se intervine și cu mașini de 40 de aniȘeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri că în acest an vor fi achiziționate 476 de autospeciale de stingere, care le vor înlocui pe cele învechite. În prezent, la situațiile de urgență se intervine cu mașini care au peste 40 de ani vechime, a spus el.

„Au fost semnate mai multe acorduri cadru de către IGSU pentru 476 de autospeciale de stingere care urmează să se livreze în cursul acestui an şi anul viitor şi prin asta vom înlocui absolut tot ce este învechit; la nivelul Inspectoratului pot să vă spun că încă există maşini care au 40 de ani vechime – deci asta este o bulă de oxigen majoră pentru IGSU”, a spus Arafat, la bilanţul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Tot în anul 2021, a avut loc semnarea acordului-cadru pentru 12 elicoptere medii-grele, elicoptere multirol, care vor putea executa misiuni de căutare-salvare, inclusiv maritimă, misiuni de evacuare, de stingere de incendii, de transport personal şi de echipament, dotate cu echipamente avansate.

„Totodată, anul trecut s-a semnat şi acordul cadru pentru două avioane care vor înlocui avioanele vechi, lucrăm acum cu avioane care au vechime peste 30 de ani la SMURD. Vor veni aceste avioane noi, cu capacităţi pentru doi pacienţi la terapie intensivă pe avion”, a mai spus Arafat.

El a vorbit și despre HG 913/2021 pentru încadrarea a 8.400 de soldaţi gradaţi la nivelul IGSU.

„Este o hotărâre care face o reformă profundă la nivelul Inspectoratului GSU, transformându-l într-o structură piramidală, mult mai eficientă. Anul trecut, deja, peste 1.700 de posturi din cele 8.400 au fost deja ocupate la nivelul IGSU şi structurile subordonate”, a precizat Arafat.

Şeful DSU a arătat că, în 2021, a fost stabilită înfiinţarea şi desfăşurarea activităţii pompierilor în interiorul centralei nucleare, care din luna aprilie a acestui an va intra în operare.

„Avem actualizarea concepţiei naţionale de răspuns post-seism, bazate pe experienţele cumulate de la mai multe exerciţii şi pot spune că este una dintre cele mai moderne concepţii şi care prevede reacţia imediată în cazul unui cutremur, inclusiv prin ordine prestabilite, fără aşteptarea de ordine de la superior, având în vedere că putem avea comunicaţii întrerupte, putem avea probleme, aşa că structurile IGSU şi nu numai vor reacţiona în cazul unui cutremur major prin aceste ordine prestabilite, urmând să primească un ordin de confirmare sau de infirmare”, a adăugat Arafat. 

Editor : G.M.Citește mai mult..