Reacția Kremlinului după valul de explozii din TransnistriaAdministrația Putin de la Moscova a reacționat după valul de incidente din regiunea separatistă Transnistria. Veștile sunt motiv de „serioasă îngrijorare”, a transmis marți Kremlinul.


In articol:


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Rusia urmăreşte îndeaproape evenimentele din Transnistria şi a adăugat că veştile venite din regiune sunt „un motiv de serioasă îngrijorare”, transmite Reuters.

Citeste si: Moldova convoacă CSAT, după noi explozii în Transnistria. Un oficial rus „pune tunurile” pe România

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele care au avut loc luni și marți în Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova.

Citeste si: Rusia vrea să atragă Transnistria în războiul din Ucraina

Luni seară, la Tiraspol, persoane neidentificate au tras cu un aruncător de grenade asupra sediului aşa-numitei structuri de securitate din regiune.

Tot luni, au fost raportate explozii în apropiere de o unitate militară dislocată în preajma localităţii Parcani din stânga Nistrului.

Citeste si: Președintele Zelenski: Detaliul care a dat peste cap planurile Rusiei în estul Ucrainei

Două turnuri de comunicaţie au fost aruncate în aer marţi într-o localitate din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, aminteşte Radio Chişinău.

Cod roșu de alertă teroristă în Transnistria. Parada de 9 mai, anulată

A fost instituit cod roşu de alertă teroristă în Transnistria începând de marţi, timp de 15 zile, transmite Radio Chişinău, care citează presa rusă, ce preia o declaraţie publicată pe site-ul liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Citeste si: FOTO| Explozii lângă o clădire guvernamentală din Transnistria- TASS

Liderul separatist a întrunit aşa-zisul Consiliu Suprem de Securitate al regiunii, în cadrul căruia a calificat drept „atentate teroriste” atacurile asupra sediului Serviciului de Securitate de la Tiraspol, unităţii militare din satul Parcani şi celor două turnuri de comunicare din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, potrivit Deschide.md.

Potrivit presei din stânga Nistrului, Krasnoselski pregăteşte spre semnare un decret prin care vor fi sporite măsurile de securitate în Transnistria.

Printre măsurile luate se numără instalarea unor puncte de control la intrarea în oraşele din regiunea transnistreană. Vehiculele vor fi oprite şi verificate aleatoriu pe timp de zi, iar pe timp de noapte măsurile de control îi vor afecta pe toţi cei care intră în localităţi.

De asemenea, şcolile şi universităţile din oraşele transnistrene vor încheia anul de învăţământ în regim online.

Anterior, reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului au declarat pentru RIA Novosti că aşa-zisele autorităţi transnistrene vor lua în cel mai scurt timp măsuri pentru apărarea intereselor regiunii separatiste, informează Agerpres.

Autorităţile regiunii separatiste transnistrene au anulat parada care urma să aibă loc la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai.

Decizia a fost luată în contextul introducerii codului roşu de alertă teroristă pentru următoarele 15 zile. De „Ziua Victoriei” vor avea loc doar depuneri de flori, anunţă autorităţile separatiste din stânga Nistrului, citate de presa locală.

Citește mai mult..