Serghei Lavrov, pus în dificultate de întrebarea unui jurnalist din Ucraina (VIDEO)


Un jurnalist ucrainean a profitat miercuri de vizita ministrului rus de externe, Serghei Lavrov la Ankara pentru a-l provoca să răspundă la o întrebare la care acesta nu se aşteptase în cursul unei conferinţe de presă.


In articol:


Şeful diplomaţiei ruse se afla în Turcia pentru a discuta despre instituirea unor coridoare securizate pentru exporturile de cereale ucrainene. Conferinţa de presă comună a lui Lavrov şi omologului său turc Mevlut Cavusoglu era pe cale să se termine, fără ca Muslim Umerov să-şi fi putut pune întrebarea, în pofida tentativelor sale repetate.

Citeste si: Un sat din Ucraina a îngenunchiat la înmormântarea unui tânăr soldat

Jurnalistul s-a ridicat atunci de pe scaun şi l-a întrebat pe Lavrov cu voce tare: „Sunt de la televiziunea publică ucraineană şi vreau neapărat să pun o întrebare!”, a afirmat el.

Lavrov, răspuns jignitor: „Voi, ucrainenii, sunteţi întotdeauna preocupaţi de ceea ce puteţi fura”

Vizibil deranjat, ministrul rus a acceptat această intervenţie neprevăzută de protocol care încadrase minuţios schimbul de întrebări-răspunsuri, potrivit Agerpres.

„În afară de cereale, ce alte bunuri aţi mai furat din Ucraina şi cui le-aţi vândut?”, l-a întrebat Umerov.

Lavrov i-a cerut să-şi repete întrebarea, înainte de a contraataca. „Voi, ucrainenii, sunteţi întotdeauna preocupaţi de ceea ce puteţi fura şi credeţi că toată lumea raţionează astfel!”, i-a răspuns ministrul rus, surâzând.

„Obiectivele noastre acolo (în Ucraina) sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neonazist. Noi nu punem obstacole (în calea transportării) cerealelor. Pentru ca ele să poată părăsi porturile, trebuie ca dl.(Volodimir) Zelenski (preşedintele ucrainean) să de-a ordinul, asta este tot”, a adăugat Lavrov.

Rusia, acuzată că vinde grânele furate din Ucraina

Ambasadorul Ucrainei la Ankara a acuzat vinerea trecută Rusia că „fură” şi exportă cereale ucrainene în specia spre Turcia.

Conform autorităţilor ucrainene, până în data de 30 mai, ocupanţii ruşii au furat circa 0,5 milioane de tone de cereale din teritoriile ocupate în regiunile Harkov, Herson şi Zaporojie, potrivit Ukrinform.

Media online independentă rusă Mediazona a publicat la 25 mai o anchetă jurnalistică, în care susţinea că, în trei luni ale invaziei ruse în Ucraina, militarii ruşi au trimis 58 de tone de colete în oraşe din Federaţia Rusă cu bunuri furate de la ucraineni. 

Jurnalistul din Ucraina: „Mi-am asumat riscul de a perturba conferinţa de presă, căci toată Ucraina aşteaptă răspuns la această întrebare”

[Sursa foto: Captură YouTube]

Cum a pus jurnalistul din Ucraina întrebarea incomodă pentru Lavrov

Contactat de AFP după conferința lui Lavrov, Umerov, care lucrează la Istanbul pentru televiziunea publică ucraineană, a explicat că el „ridicase mâna în cursul întregii sesiuni de întrebări-răspunsuri”.

„Am înţeles la sfârşit că nu mă vor lăsa să vorbesc, atunci am decis să intervin cu vocea tare” şi „mi-am asumat riscul de a perturba conferinţa de presă, căci toată Ucraina aşteaptă răspuns la această întrebare”, a adăugat el.Citește mai mult..