Israelul, în criză politică, convoacă din nou alegeri anticipate. Ministrul de externe Yair Lapid devine prim-ministru

[ad_1]

Premierul israelian Naftali Bennett și ministrul de externe Yair Lapid au convenit să dizolve parlamentul și să declanșeze noi alegeri anticipate, iar Lapid va prelua între timp funcția de prim-ministru, a declarat un oficial, confirmând informațiile din presa locală, transmite Reuters.

Săptămâna viitoare va avea loc un vot în parlament, după care Lapid va prelua funcția de premier, a precizat oficialul. Lapid și Bennett urmează să susțină luni seara declarații de presă.

În ultimii trei ani, Israelul a avut patru rânduri de alegeri anticipate.

După doi ani de blocaj politic în Israel, Lapid și Bennett au format în iunie 2021 o coaliție destul de nefirească, dar care a pus capăt mandatului-record al fostului premier Benjamin Netanyahu.

Noul guvern format din partide de dreapta, liberale și arabo-musulmane a fost fragil încă de la început, notează Reuters.

Cu o majoritate parlamentară precară și divizată în ceea ce privește probleme politice majore – cum ar fi conflictul israeliano-palestinian și problemele legate de stat și religie – , alianța formată din opt facțiuni a început să se fractureze după ce câțiva membri au părăsit coaliția, astfel că guvernul și-a pierdut majoritatea parlamentară.

 

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..