Ucraina a extins legea marţială până la data de 21 noiembrie

[ad_1]

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse. Anunţul a fost făcut luni de către preşedintele Radei, Ruslan Stefanciuk.


In articol:


Decretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv.

Citeste si: Alianță nucleară. Vladimir Putin îi cere lui Kim Jong-un extinderea relațiilor dintre Rusia și Coreea de Nord

Experţii militari văd în această prelungire un indicator al datei aproximative până la care Kievul se aşteaptă să continue războiul cu Rusia.

Citeste si: Centrul de comandă al grupării de mercenari Wagner, distrus cu rachete HIMARS de armata Ucrainei

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat pentru prima dată decretul, împreună cu un apel la mobilizare militară generală, la 24 februarie şi, de atunci, l-a prelungit de trei ori.

Ce prevede legea marțială în Ucraina 

Legea marţială conferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a protesta.

Citeste si: Zelenski a demis șefii serviciilor de securitate din patru regiuni

Sub legea marțială, autoritatea militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite.

Legea marțială este impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou ținta unor bombardamente, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru atacul împotriva unității nucleare. 

Citeste si: Situaţia de la Centrala Nucleară Zaporojie este una „gravă”, avertizează specialiștii

Ucraina îi va vâna pe soldații ruși care trag asupra centralei nucleare Zaporojie sau care folosesc centrala ca adăpost de unde deschid focul împotriva ucrainenilor, a avertizat președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

Cum a început războiul din Ucraina

În 2021, Rusia a pornit o  concentrare de forțe militare  de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa și în întreaga lume.

La 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, președintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entități independente  zonele necontrolate de guvern din oblastele (regiuni administrative) Donețk și Luhansk  din Ucraina și să trimită trupe ruse în zonele respective.

Această decizie a venit ca urmare a unui vot favorabil din partea Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului Rusiei) la 15 februarie.

La 24 februarie 2022, Rusia a început  invadarea Ucrainei.

Liderii UE au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și  să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Aceștia au evidențiat faptul că Ucraina are dreptul de a-și alege propriul destin și au felicitat poporul ucrainean pentru curajul de care dă dovadă apărându-și țara.

Ca răspuns la agresiunea militară, UE a  extins masiv sancțiunile  împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

[ad_2]

Citește mai mult..