Copiii români din afara granițelor țării, cursuri gratuite și în Germania, prin proiectul LCCR

[ad_1]

Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) va fi implementat și în Germania, țară în care trăiește o numeroasă comunitate de români. Proiectul se adresează copiilor români din afara granițelor țării și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție. Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs. Implementarea proiectului a fost posibilă în urma demersurillor întreprinse de europarlamentarul Rareș Bogdan și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației Naționale implementează din anul 2007, prin intermediul Institutului Limbii Române (ILR), Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), proiect care se adresează copiilor români din afara granițelor țării și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție.

Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs. În fiecare an, lista unităților școlare care solicită continuitatea sau aderarea la curs a crescut exponențial, direct proporțional cu solicitările constante ale familiilor și copiilor de origine română care doresc să păstreze, să cunoască și să transmită limba, cultura și civilizația românească.

Pentru anul școlar 2022 – 2023, din lista școlilor și a grupelor pentru LCCR, ILR nu a reușit decât repartizarea unor școli pentru continuitate, lăsând în suspensie onorarea solicitărilor școlilor noi.

„Analizând importanța extinderii LCCR spre toate comunitățile românești solicitante, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a inițiat, în data de 21 iulie 2022, o întâlnire de lucru la sediul Ministerul Educației, având ca scop soluționarea tehnică pentru onorarea tuturor solicitărilor de implementare a Proiectului LCCR. La întâlnirea de lucru au participat Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației, Ioana Lazăr, Secretar General al Ministerului Educației, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat în Ministerul Educației, Daiana Theodora Cuibus, Director General ILR și Mariana Paliev, Profesor LCCR”, se arată într-un comunicat al PNL.

„La solicitarea prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan și ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, au fost găsite resursele necesare continuării și extinderii LCCR și pentru acest an școlar, urmând ca ILR să pună rapid în aplicare toate procedurile pentru continuarea repartizării grupelor din listele de solicitări. Astăzi, 24 august 2022, prin implicarea constantă a prim – vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan și a ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, a fost aprobată inceperea implementării LCCR și în Germania, țară în care trăiește o numeroasă comunitate de români și care, de foarte mult timp, aștepta aderarea la proiectul de succes al Ministerului Educației din România”, mai precizează sursa citată.

„Astfel, Germania se alătură Spaniei, Italiei, Belgiei, Portugaliei, Franței și Irlandei, țări care au aderat de mulți ani la Proiectul LCCR. Odată cu rezolvarea tuturor problemelor referitoare la bugetarea LCCR, se dorește ca ILR să declanșeze rapid toate procedurile pentru repartizarea grupelor, așa încât Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească să ajungă în toate comunitățile de români din afara granițelor țării, la copiii care au dreptul să beneficieze de învățare în limba maternă” potrivit comunicatului.

 

 

 

 

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]

Citește mai mult..