Elena Udrea poate ar putea să iasă din închisoare. Dosarele de corupție se pot închide prin prescripție

[ad_1]

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, 10 octombrie, cererea fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, de sesizare a Curţii Constituţionale în dosarul „Gala Bute”. Blondina se află acum în Penitenciarul Târgșor, unde execută o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu.


In articol:


ÎCCJ a admis cererea Elenei Udrea  de sesizare a CCR, arată playtech.ro. La Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a judecat o speță în care s-a pus problema invocării prescripției, ca urmare a modificării legii penale.

Astfel, Elena Udrea și alți inculpați ar putea ieși din închisoare, deoarece va interveni prescripția.

Citește si: Elena Udrea, mesaj emoționant din spatele gratiilor de ziua fiicei sale. Eva împlinește 4 ani 

„Minuta deciziei nr.67 I. Admite sesizările formulate de Curtea de Apel București, Secţia a II-a penală în dosarele nr.
1341/1/2022 (pct. I. 1), nr. 1344/1/2022 (pct. IV.1.1), nr. 1346/1/2022 (pct. IV.2.1), nr. 1348/1/2022 (pct. IV.3.1), nr. 1396/1/2022 (pct. IV.4) şi nr. 1495/1/2022 (pct. IV.10.2), respectiv Curtea de Apel Braşov, Secţia penală, în dosarul nr. 1465/1/2022 (pct. IV.7. 1) prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept: „Dacă normele care reglementează efectul întreruptiv de prescripție al actelor de procedură sunt norme de drept substanțial susceptibile de a fi aplicate ca

lege penală mai favorabilă sau norme de drept procesual supuse principiului tempus regit actum” şi „Dacă în aplicarea dispozițiilor art. 426 lit. b) C.proc.pen., astfel cum au fost interpretare prin decizia nr. 10/2017 pronunțată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, instanța care soluționează contestația în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curții Constituționale nr.
297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, poate reanaliza prescripția răspunderii penale, în cazul în care instanța de apel a dezbătut şi a analizat incidența acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii (…)”
, se arată în minuta dictată de ÎCCJ.

Udrea a fost condamnată în Gala Bute

Fostul ministru al Turismului își execută pedeapsa de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Cu doar câteva săptămâni în urmă, magistrații au dezbătut ultima cale extraordinară de atac, pe care fostul ministru al Turismului o avea la dispoziție pentru a scăpa de sentință.

Citește si: Elena Udrea, mesaj din închisoare: „Vreau să cer și eu să fiu considerată nebună”

Elena Udrea a fost adusă, luni, din penitenciar la ÎCCJ pentru a lua parte la dezbaterea unui recurs în casație, o cale extraordinară de atac prin care fostul ministru încearcă să obțină anularea condamnării în dosarul „Gala Bute”. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea sa de sesizare a Curții Constituționale cu privire la articolul de lege care a permis anterior Curții supreme să ceară un aviz de la CJUE.

Citește si: Adevărul din viața intimă a Elenei Udrea. Cine este bărbatul celebru alături de care se iubea într-o Dacie

Blondina a solicitat să fie achitată, susținând că este ținută ilegal în închisoare: „Eu stau ilegal în pușcărie de șase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal. Cei care nu au acceptat să facă denunțuri au ajuns la pușcărie. În schimb, cei care au avut atribuții în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute (…) Regret că nu am avut parte de o justiţie dreaptă în România. Sper că, de data aceasta, completul de judecată nu a intrat cu decizia deja luată. Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare”.

În luna aprilie a acestui an, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea. Ulterior, a fost prinsă de poliția de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia pe la punctul de trecere Kulata.

Citește si: Elena Udrea, obligată să plătească opt milioane de lei pentru promovarea României la gala de box. Mesajul tranșant transmis de fosta politiciană: „Stau abuziv în pușcărie de șase luni”

[ad_2]

Citește mai mult..