„Fără cadouri pentru Putin”. Parlamentul European dezbate refuzul Austriei și Olandei de a accepta România și Bulgaria în Schengen
[ad_1]
Refuzul Austriei și a Olandei de a vota în favoarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen este dezbătut, marți, în Parlamentul European.
„Am îndeplinit toate cerințele. Am reformat justiția, toate evaluările confirmă că România este pregătită. Am reușit să avem sprijinul a 26 din 27 de state. Este o nedreptate decizia Austriei. Știm că argumentele sunt în favoarea noastră. România nu este sursa migrației, nu a fost niciodată. Vom lucra să ne atingem acest obiectiv”, spune Siegrfried Mureșan.
„Cetățenii noștri nu sunt cetățeni europeni? Sunt cetățeni de mâna a doua? Am plătit un preț foarte mare noi bulgarii și românii. Suntem convinși că suntem pe calea cea bună, dar ne dorim să fim membri deplini. Nu putem să avem două Europe. Trebuie să facem tot ce este posibil să fim în 2023 în Schengen”, spune Ilhan KYUCHYUK, Renew.
„Din păcate, acest consiliu JAI a adus un moment rușinos. O țară membră a UE, care în dispreț față de regulilor europene a decis să țină ostatică țara mea, 20 de milioane de români în afara spațiului Schengen. Răspunsul trebuie să fie unul european. Să îi spunem domnului cancelar Nehammer că România nu merită așa ceva, că trebuie să fie recunoscută ca țară parte a UE. România trebuie și merită să fie în Schengen”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.
„O decizie inacceptabilă de a respinge aderarea Romîniei și Bulgariei. Regret poziția guvenrului austria și a guvernului olandez. Nu este o chestiune de ideologie. S-au făcut evaluări independete care spun că România și Bulgaria sunt perfect pregătite să intre în Schengen. Nu putem tolera o astfel de decizei”, Paulo Rangel PPE.
„Este inacceptabil să lăsăm state membre în afară fără o justificare. Nu trebuie dată vina pe Ungaria, cînd alte state membre pot să rupă această unitate”, a spus europarlamentarul ungar Kinga Gal.
„Poporul bulgar și român au așteptat zece ani să intre în Schengen. Trebuie lăsați să intre”, a spus europarlamentarul Clare Daly.
„Austria a inițiat această mișcare din motive de politică internă. Acest lucru este rușinos. România și Bulgaria implementează mai bine regulile decât alte state care sunt în Schengen. Consiliul se va mai reuni o dată iar șefii de stat trebuie să corecteze”, a spus Cristian Theres, europarlamentar român.
„Trebuie să venim cu rezultate pentur că regulile trebuie să fie pentru toată lumea, avem nevoie de un semnal clar în acest sens”, spune Monika Vana, din partea Verzilor.
„Vetoul de săptămâna trecută a fost o greșeală”, a spus președintele PPE, Manfred Weber. „În vremuri de război trebuie să dăm dovadă de unitate. Extinderea ar fi însemnat că credem în noi. Există o problemă cu imigrația ilegală, însă vom face acest lucru mai bine împreună. România și Bulgaria nu sunt de vină de cifrele acestea mari de migranți. Cele două state nu se găsesc pe ruta Balcanilor de Vest. Viktor Orban și-a deschis granițele. Decizia Olandei și Austriei a fost o greșeală. Trebuie să reușim să depășim această problemă. PPE susține Bulgaria și România. Vetoul a fost greșit”, a mai spus Weber.
În deschiderea dezbaterii, din partea președinției cehe a Consiliului UE a vorbit Vladimir Balas, care a spus că Bulgaria și România „merită să devină membri cu drepturi depline”.
„Bulgaria și România au toate structurile și procedurile necesare și merită să devină membri cu drepturi depline. La Consiliul JAI, propunerea de aderare din păcate nu a obținut sprijinul unanim. Vom continua să lucrăm pe această bază. Și președinția suedeze a exprimat deja preocuparea sa să continue aceste eforturi”, a spus Balas.
Același lucru l-a transmis și comisarul Ylva Johansson.
„Trebuie să îmi exprim dezamăgirea profundă. Regret că Consiliul nu a luat o decizie pozitivă mai ales că Comisia consideră că România și Bulgaria trebuie să fie membre cu drepturi depline”, a transmis aceasta, care a precizat că este prioritatea mandatului său.
„Pentru a gestiona migrația împreună avem nevoie de România și Bulgaria în Spațiul Schengen, cu toții am pierdut după votul de săptămâna trecută. Există un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin. Aș spune, fără cadouri pentru Putin, chiar dacă este luna cadourilor” a mai tranmis comisarul european pentru migrație.
Editor : Robert Kiss
[ad_2]
Citește mai mult..