Papa a deplâns lăcomia și războiul în predica din Ajun de Crăciun: „Unii îşi consumă şi vecinii, fraţii şi surorile”

[ad_1]

Nivelul de lăcomie şi foamea de putere sunt atât de mari încât unii vor „să-şi consume chiar şi vecinii”, a spus papa Francisc, în predica din Ajun de Crăciun, într-o aluzie aparentă la războiul din Ucraina şi la alte conflicte, informează Agerpres.

„Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile. Câte războaie am văzut? Şi în câte locuri demnitatea şi libertatea umană sunt călcate în picioare şi astăzi?”, a spus papa.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Francisc s-a pronunţat împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, denunţând ceea ce el a numit atrocităţi şi agresiune neprovocată.

El nu a menţionat însă în mod special Ucraina în predica de Ajun.

„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi şi vulnerabili”, a spus el, denunţând „o lume avidă de bani, putere şi plăcere…”.

„Mă gândesc în special la copiii care sunt devoraţi de război, sărăcie şi nedreptate”, a spus papa.

Francisc, care sărbătoreşte al zecelea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima dată când au participat mii de credincioşi, după anii în care asistenţa a fost limitată din cauza pandemiei. Alte mii s-au aflat afară, în Piaţa Sfântul Petru.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, o afecţiune la genunchi l-a împiedicat pe Francisc să stea în picioare perioade lungi de timp, astfel că a delegat un cardinal ca principal celebrant la altar.

Papa a împlinit săptămâna trecută 86 de ani.

Editor : D.R.

[ad_2]

Citește mai mult..