Rușii spun că înaintează în regiunea Zaporojie, ucrainenii susțin că au respins atacurile



Ucrainenii au respins atacurile rușilor în Zaporojie. Armata Kievului apără frontul estic, în așteptarea ajutoarelor militare din partea Occidentului care să îi permită lansarea propriei ofensive. Într-un mesaj adresat de Ziua Unităţii, președintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat încrederea că ţara sa va câștiga războiul. „Vom câştiga. Împreună. Şi întreaga Ucraină va auzi sunetele victoriei”, a declarat Zelenski. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit duminică drept „inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului, care le reclamă insistent într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă. Și miniștrii de externe din Letonia, Lituania și Estonia au făcut un apel comun către Germania în sprijinul Kievului. Rusia a anunțat duminică seara că trupele sale au înaintat în provincia Zaporojie. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

Germania va permite Poloniei să trimită în Ucraina tancurile Leopard

ACTUALIZARE 23.45 Germania nu va mai sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat duminică ministrul german de externe, Annalena Baerbock, scrie The Guardian.

Într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, întrebată ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar trimite tancurile Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns: „Deocamdată întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar fi adresat nu am sta în cale”.

„Am înțeles bine, ați spus că dacă polonezii le trimit tancurile, nu vă veți opune?”, a întrebat jurnalistul. „Da, ați înțeles bine”, a replicat ministrul german.

180.000 de militari ruși și 100.000 de militari ucraineni au murit de la debutul războiului. Peste 30.000 de civili uciși

ACTUALIZARE 21:50 În 11 luni de când Rusia a invadat Ucraina, războiul s-a soldat cu aproximativ 180.000 de morţi şi răniţi în tabăra armatei ruse şi cu peste 100.000 de morţi şi răniţi în cea ucraineană, fiind de asemenea ucişi circa 30.000 de civili, conform unei estimări comunicate duminică de şeful armatei norvegiene, care a avertizat că Rusia are în continuare capacitatea să continue mult timp acest război, transmite AFP.

„Pierderile ruse se apropie de 180.000 de soldaţi morţi sau răniţi”, a afirmat şeful Statului Major al armatei norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, într-un interviu acordat postului TV2, fără a preciza sursa acestui bilanţ.

„Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morţi sau răniţi. În plus, Ucraina are circa 30.000 de civili care au murit în acest război sinistru”, a adăugat generalul norvegian.

Citește continuarea AICI

Macron ia în calcul să furnizeze Ucrainei tancuri grele Leclerc, dacă sunt îndeplinite trei condiții

ACTUALIZARE 21:35 Preşedintele Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiţii, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„I-am cerut ministrului apărării să se ocupe de asta, nimic nu este exclus”, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul Scholz, după consiliul de miniştri franco-german care s-a desfăşurat la Paris.

El a enunţat însă trei condiţii pentru aceasta, şi anume ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze. O decizie asupra trimiterii de tancuri grele Ucrainei va fi coordonată împreună cu aliaţii, inclusiv cu Germania, în discuţiile ce vor continua în zilele şi săptămânile următoare, a mai spus Macron.

Citește continuarea AICI

Rusia susține că trupele sale înaintează în provincia ucraineană Zaporojie

ACTUALIZARE 20:05 Trupele ruse înaintează în direcţia a două localităţi din provincia Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde luptele cu armata ucraineană s-au intensificat săptămâna aceasta, a declarat duminică un lider prorus din această provincie, potrivit France Presse.

„Frontul este mobil, în special în două direcţii: Origov şi Guliapole”, afirmă Vladimir Rogov, un lider al autorităţii regionale de ocupaţie instalată de Rusia. Cele două oraşe menţionate de acesta, care aveau fiecare circa 15.000 de locuitori înaintea declanşării invaziei ruse, sunt situate la 65 de kilometri si, respectiv, 100 de kilometri sud-est de oraşul Zaporojie, capitala omonimă a provinciei şi care se află sub controlul trupelor ucrainene, scrie Agerpres. 

În raportul său public zilnic, Ministerul rus al Apărării susţine de asemenea că „unităţile districtului militar est ocupă linii şi poziţii mai avantajoase în urma operaţiunilor ofensive în regiunea Zaporojie”.

În acest timp, armata ucraineană menţiona în propriul său raport de acelaşi fel doar faptul că „mai mult de 15 localităţi au fost vizate de artileria” rusă în regiunea Zaporojie.

Armata rusă anunţase sâmbătă că desfăşoară operaţiuni ofensive în această regiune, unde, potrivit liderului prorus menţionat mai sus intensitatea ostilităţilor a crescut puternic pe toată linia frontului. Spre deosebire de regiunile Doneţk (est) şi Herson (sud), în Zaporojie linia de contact între trupele ucrainene şi cele ruse a rămas practic îngheţată în ultimele luni, fără să se înregistreze acolo lupte majore.

În provincia estică Lugansk, liderul ucrainean al administraţiei militare regionale, Serghei Gaidai, a declarat la televiziunea ucraineană că trupele Kievului îşi menţin poziţiile, dar „înaintarea este foarte dificilă”, întrucât armata rusă a adus în zonă rezerve substanţiale de arme şi echipamente şi si-a creat acolo mai multe linii defensive.

Boris Johnson a mers din nou în vizită în Ucraina: „Rămânem alături cât va fi nevoie”

ACTUALIZARE 18:25 Boris Johnson a mers duminică în vizită la Kiev, unde a avut o întâlnire oficială cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Fostul premier britanic a promis că Marea Britanie va „rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, informează Reuters.

Boris Johnson a vizitat Borodyanka și Bucha, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit un simbol al atrocităților atunci când forțele rusești s-au îndreptat spre Kiev în prima fază a invaziei, înainte de a fi respinse.

„Pot să vă spun că Marea Britanie va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, i-a spus Johnson primarului din Bucha. „Veți învinge și îi veți scoate pe toți rușii din țara voastră, dar noi vom fi acolo pe termen lung. Și vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiți”, a spus el.

Citește continuarea AICI

Macron şi Scholz anunță că Franța și Germania vor fi „locomotiva” Europei și vor susţine Kievul „neclintit” în fața Rusiei

ACTUALIZARE 18:20 Preşedintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au susținut, în cadrul unei întâlniri la Universitatea Sorbona din Paris, cu prilejul a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, că ţările lor vor susţine Kievul în faţa agresiunii ruse în mod „neclintit” şi „atât timp cât va fi necesar”.

Macron a spus că „locomotiva” franco-germană va fi „pioniera refondării Europei”, iar Scholz a promis că Berlinul şi Parisul vor colabora pentru o Europă mai puternică, relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres. După criticile la adresa Germaniei pentru ezitările de a oferi Ucrainei tancuri Leopard, Scholz a reafirmat la Paris angajamentul ţării sale de a susţine militar Ucraina, „în strâns consens între noi şi cu aliaţii noştri SUA”.

„Noi, împreună cu prietenii şi aliaţii noştri, vom scrie un nou capitol în istoria europeană”, a susţinut cancelarul german, promiţând că „imperialismul lui Putin nu va învinge”.

„Avem o imensă muncă în faţa noastră pentru a ne atinge obiectivul unei Europe mai suverane, mai democratice, mai unite”, a spus Macron.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 15.00 Armata Kievului respinge ofensivele ruse din Zaporojie, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Forțelor Armate din Ucraina, Yevhan Yerin. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mesajul lui Zelenski de Ziua Unității

ACTUALIZARE 13.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni de Ziua Unităţii şi şi-a exprimat încrederea că ţara sa va ieşi victorioasă în fața Rusiei.

Atacul Rusiei din 24 februarie 2022 a dus la o „nouă renaştere a unităţii noastre ucrainene”, a transmis Zelenski într-o înregistrare video emoţionantă, potrivit sursei citate. Milioane de oameni în Ucraina s-au unit astăzi să-şi apere ţara, a adăugat şeful statului.

„Fiecare regiune o protejează pe cealaltă. (…) Şi noi toţi împreună apărăm Kievul. Şi noi toţi împreună apărăm Harkovul. Şi noi toţi împreună eliberăm Hersonul”, a declarat preşedintele ucrainean.

Oraşul Herson se află sub control ucrainean, dar o mare parte a regiunii cu acelaşi nume se află sub ocupaţia trupelor ruse, aminteşte dpa.

„Şi vom câştiga. Împreună. Şi întreaga Ucraină va auzi sunetele victoriei”, a declarat Zelenski, insistând încă o dată că toată Ucraina va fi eliberată, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Ţara sărbătoreşte Ziua Unităţii Ucrainene la 22 ianuarie, dată la care, în anul 1919, a fost proclamat Actul de Unificare a Republicii Populare Ucrainene (Ukrainska Narodna Respublika) cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale (Zahidno-Ukrainska Narodna Respublika).

Un oficial de rang înalt din Rusia amenință: „Livrările de arme ofensive către Kiev vor duce la o catastrofă globală” 

ACTUALIZARE 12.50 Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că livrările de armament ofensiv către Kiev care ameninţă teritoriile Rusiei vor duce la o catastrofă globală şi vor face imposibil de susţinut argumentele împotriva folosirii armelor de distrugere în masă, scrie Reuters.

Volodin a avertizat că sprijinul acordat Ucrainei de SUA şi de NATO conduce lumea către un „război îngrozitor”.

„Dacă Washingtonul şi ţările NATO furnizează arme care vor fi folosite pentru a lovi oraşe civile şi pentru a încerca să fie capturate teritorii de-ale noastre, aşa cum ameninţă, aceasta va conduce la măsuri de represalii cu folosirea armelor chiar mai puternice”, a transmis Volodin pe aplicaţia Telegram.

Polonia consideră „inacceptabil” refuzul Berlinului de a da Ucrainei tancuri grele Leopard și așteaptă „o declarație clară” 

ACTUALIZARE 12.30 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit duminică drept ”inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului, care le reclamă insistent într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a declarat Mateusz Morawiecki agenţiei PAP, citată de Agerpres.

Declaraţiile sale intervin la două zile după o întâlnire a reprezentanţilor a circa 50 de ţări la baza americană Ramstein din Germania. Cu acel prilej, aliaţii Ucrainei au anunţat noi livrări substanţiale de arme către Ucraina, dar nu au reuşit să cadă de acord cu privire la livrarea de tancuri grele, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei. 

GALERIE FOTO Zelenski și soția lui, Olena, în lacrimi la înmormântarea victimelor din accidentul de elicopter de lângă Kiev 

ACTUALIZARE 11.25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția lui, Olena, au participat în lacrimi la înmormântarea ministrului de Interne și a celorlalte victime din accidentul de elicopter de miercuri.  

Sute de ucraineni i-au condus pe ultimul drum pe fostul demnitar și pe membrii cabinetului său. Elicopterul lor s-a prăbuşit într-o suburbie a Kievului, din motive încă necunoscute. În tragedia aviatică și-au pierdut viața în total 14 oameni, inclusiv un copil. 

„Nu e deloc puternic, imaginea lui s-a șters în comparație cu Zelenski”. Putin, atacat de cel care îi scria discursurile pe vremuri 

ACTUALIZARE 11.00 Vladimir Putin nu și-a imaginat că invazia va decurge în acest fel. Războiul a distrus multe localități, a ucis mii de civili și a rănit sau omorât sute de mii de soldați – atât ucraineni, cât și ruși.

Odată cu eșecul trupelor sale și cu o economie serios afectată, rămâne întrebarea ce a câștigat Putin. Dar rușii de rând? Mulți își susțin în continuare președintele și războiul purtat de acesta. Dar există și rezistență! Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30. 

Scandează „libertate” – la început mai domol, apoi mai tare. De când a început războiul, astfel de scene sunt tot mai rare. Protestele sunt ilegale. Audierile de la tribunal oferă opoziției una dintre puținele șanse de a se aduna.

„Dacă stau aici cu o pancartă, chiar și pentru un minut, pot fi arestată și amendată. Iar acei bani ar finanța războiul. Am venit aici măcar pentru a vedea câțiva oameni care gândesc la fel ca mine. Peste tot, informațiile despre Rusia sunt negative: Rusia e Putin, agresiune și război. Dar sunt mulți ruși care sunt împotriva acestor lucruri.”, spune o femeie. Până la urmă, nu au venit prea mulți oameni, dar aproximativ o sută de persoane așteaptă să fie lăsate în sala de judecată. În cele din urmă, sentința care va fi anunțată aici e despre război. 

Chiar și unul dintre foștii redactori de discursuri ai președintelui Putin trăiește acum în exil. Abbas Galliamov a schimbat tabăra cu ani în urmă. El spune că războiul a fost cea mai mare greșeală a lui Putin. A schimbat totul pentru Rusia. Abbas Galliamov, analist politic: „Acum un an, Putin era încă un mare lider. Toată lumea îl vedea ca pe unul dintre cei mai puternici conducători din lume. Dar după cum s-a dovedit, e brutal și nu e deloc puternic. Imaginea lui s-a șters, mai ales în comparație cu Zelenski.”  

Citește continuarea AICI

Experții militari se așteaptă la lupte grele și pierderi mari de ambele părți

ACTUALIZARE 10.40 Rusia anunță o acțiune ofensivă în regiunea Zaporojie. Armata Kremlinului a avansat ieri 7 kilometri, conform unui oficial al administrației ruse din teritoriu, citat de TASS. Între timp, armata ucraineană apără frontul estic, în așteptarea ajutoarelor militare din partea Occidentului care să îi permită lansarea propriei ofensive.

Armata rusă a început acțiuni ofensive și avansat 7 kilometri, în regiunea Zaporojie. Informația nu a fost confirmată de surse independente, dar un raport al serviciilor secrete britanice arată că ambele tabere au adus un număr mare de forțe în regiune. Britanicii sugerează că rușii ar putea avansa și pe frontul de est, în Bahmut. 

Luptele continuă și în sfera diplomatică. Miniștrii de externe din Letonia, Lituania și Estonia au făcut un apel comun către Germania: „Noi, miniștrii de Externe din Letonia, Estonia și Lituania îi cerem Germaniei să-i furnizeze Ucrainei tancuri Leopard acum. Este nevoie de ele pentru a opri agresiunea rusă, pentru a ajuta Ucraina și pentru a restaura rapid pacea în Europa. În calitatea de lider European, Germania are o responsabilitate deosebită în această problemă”.

În timp ce Berlinul se decide în privința ajutorului militar, Statele Unite au publicat imagini cu unul dintre primele transporturi, parte a noului pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 2.5 miliarde de dolari. Mai mult de atât, Statele Unite au anunțat un nou pachet de sancțiuni pentru grupul de mercenari Wagner.

John Kirby – responsabilul de Securitate Națională al Casei Albe:”Prin aceste acțiuni și altele care vor urma, mesajul nostru pentru companiile care se gândesc să sprijine Wagner este acesta: Wagner este o organizație criminală care comite atrocități și abuzuri împotriva drepturilor omului și vom lupta neobosit să identificăm, expunem și să îi oprim pe cei care ajută Wagner”.

Rusia pare că a preluat inițiativa pe frontul de est, în ciuda faptului că analiștii militari vorbeau despre o întărire a pozițiilor defensive ale armatelor Kremlinului pe linia frontului. Fluxul de noi recruți ai Moscovei care au ieșit din perioada de antrenament, împreună cu cele aproximativ 50.000 de trupe Wagner, ar putea duce războiul într-o nouă fază. Experții se așteaptă la lupte grele și pierderi mari de ambele părți.

Grupul Wagner trimite la Kiev 20 de camioane cu trupurile ucrainenilor uciși în Soledar

ACTUALIZARE 9.30 Grupul rus de mercenari Wagner intenţionează să trimită trupurile soldaţilor ucraineni ucişi în luptele din oraşul Soledar, recent capturat, a relatat sâmbătă un site web apropiat de fondatorul companiei militare private, oligarhul Evgheni Prigojin, scrie Reuters.

Grupul Wagner a transmis în 11 ianuarie că a capturat Soledar, iar autorităţile instalate de Rusia în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au susţinut la începutul acestei săptămâni că deţin controlul asupra orăşalui unde se află o mină de sare şi unde au avut loc lupte intense.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Site-ul RIA FAN – parte a holdingurilor media deţinute de Prigojin – l-a citat pe un comandant Wagner care a declarat că va trimite cadavrele de la Soledar pe teritoriul controlat de Ucraina, în patru sau cinci convoaie, totalizând aproximativ 20 de camioane. Site-ul nu precizează câte cadavre vor fi trimise autorităţilor ucrainene, dar menţionează că forţele ucrainene au suferit pierderi grele în Soledar.

De asemenea, RIA FAN relatează că Evgheni Prigojin – care anterior lăudase armata ucraineană – a spus clar că trupurile soldaţilor ar trebui să fie returnate Ucrainei într-un mod „demn”, dar nu a oferit alte detalii despre operaţiunea planificată. O înregistrare video pare însă să-l arate pe Prigojin supervizând personal acţiunea. Autorităţile ucrainene au declarat în timpul luptei pentru Soledar că forţele ruseşti au suferit, la rândul lor, pierderi grele.

Viceministrul ucrainean acuzat de corupție a fost arestat

ACTUALIZARE 9.00. Ministrul adjunct pentru dezvoltarea municipalităţilor, teritoriilor şi infrastructurii din Ucraina, Vasil Losinskii, a fost arestat pentru luare de mită, potrivit mass-media ucrainene, scrie Agerpres.

Biroul Naţional Anticorupţie a efectuat percheziţii la locuinţa oficialului ucrainean şi l-a reţinut, a relatat sâmbătă cotidianul online Ukrainska Pravda. După aflarea veştii privind arestarea lui Losinskii, ministerul pe care îl reprezenta l-a demis.

Losinskii este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de euro pentru achiziţionarea unor generatoare de curent. Ancheta a fost declanşată în septembrie anul trecut.

Ministerul Dezvoltării municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina a postat pe pagina sa de Facebook că sprijină pe deplin ancheta.

Bucătarul lui Putin, declarație șocantă: „Dacă mă băgați la închisoare, o să pot să mă înscriu voluntar în trupele Wagner”

ACTUALIZARE 8.10 Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, a ieșit la rampă cu o nouă declarație șocantă, după ce a fost acuzat că face recrutări în Serbia pentru trupele Wagner, pe care le conduce. El a negat că recrutează oameni pentru trupele sale în Serbia și a spus că, dacă totuși va ajunge la închisoare pentru acest lucru, se va bucura, pentru că se va putea înscrie voluntar în trupele Wagner. 

Recrutările pe care grupul Wagner încearcă să le facă în Serbia au atras reacții nervoase inclusiv din partea președintelui Aleksandar Vucic, care este cunoscut pentru pozițiile sale extrem de blânde la adresa Rusiei și a lui Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina. 

„De ce voi, cei de la Wagner, chemaţi pe oricine din Serbia când ştiţi că este împotriva regulamentelor noastre?”, a spus Vucic la un post tv din Belgrad.

Cerându-i-se o reacție pe acest subiect, Evgheni Prigojin a transmis prin intermediul canalului său de presă de pe rețeaua rusă VKontakte că el nu face declarații despre ucrainenii care fac recrutări în Polonia și Bulgaria. 

Generalul american Ben Hodges: Cum poate câștiga Ucraina războiul cu Rusia până la vară 

ACTUALIZARE 8.00. Generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a explicat, într-un interviu acordat publicației Kyiv Post, cum ar putea forțele militare ucrainene să câștige războiul până în vara anului 2023, odată cu recucerirea completă a peninsulei Crimeea. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Occidentul trebuie să rămână unit, să livreze armamentul solicitat de Kiev, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească în adâncimea liniilor ruse, a precizat Hodges.

„Sunt optimist. Războiul e un test al voinței și un test al logisticii. Dacă rămânem uniți și continuăm să-i sprijinim pe ucraineni cu tot ce am promis și dacă le-am dat arme precise, cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS (cu rază de acțiune de 300 de kilometri) sau drone, Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea până la finele lui august”, a spus Ben Hodges.

Generalul a arătat că, în acest moment „Crimeea e vulnerabilă și deja arată ca o capcană” pentru ruși. 

Citește continuarea AICI

 

Editor : G.M.



Citește mai mult..