Rusia lansează un „atac masiv cu rachete”. Peskov: Trimiterea de tancuri în Ucraina este văzută ca o „implicare directă în conflict”
[ad_1]
După ce președintele Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina, Volodimir Zelenski cere țărilor occidentale rachete cu rază lungă și avioane de luptă. Între timp, o țară europeană vrea să ofere Kievului bombe cu dispersie. Alarme de raid s-au auzit joi dimineața în mai multe regiuni din Ucraina. Armata ucraineană spune că forțele ruse au lansat un atac fără succes cu drone asupra Kievului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune joi că trimiterea de tancuri moderne în Ucraina arată o „implicare directă în conflict”.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Peskov: Trimiterea de tancuri este văzută ca o „implicare directă în conflict” din ce în ce mai mare din partea SUA și NATO
ACTUALIZARE 11:50 Moscova consideră că trimiterea de tancuri în Ucraina este o „implicare directă în conflict”, a spus joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Sunt constante afirmații din capitalele europene și de la Washington că trimiterea în Ucraina a diferitelor sisteme de armament, inclusiv a tancurilor, nu înseamnă în niciun caz implicarea acestor țări sau a NATO în ostilitățile care au loc în Ucraina. Nu suntem categoric de acord. La Moscova, tot ceea ce fac atât alianța, cât și capitalele pe care le-am menționat este perceput ca implicare directă în conflict. Vedem că crește”, a spus Peskov, potrivit BBC.
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat, de asemenea, joi, că SUA și NATO sunt părți la conflictul din Ucraina și că încearcă să prelungească luptele, scrie Reuters.
La o zi după ce Germania și SUA au convenit să trimită zeci de tancuri la Kiev, Patrushev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, este citat de Tass spunând că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este rezultatul unui „război hibrid” purtat de ani de zile de Occident împotriva Rusiei.
Cel puțin un mort și doi răniți în urma atacului cu rachete asupra Kievului
ACTUALITATE 11:14 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris într-un mesaj pe Telegram că cel puțin o persoană a fost ucisă în urma atacurilor de dimineață.
„În urma unei rachete care a lovit o clădire nerezidențială din districtul Holosivskyi, în prezent există informații despre un mort și doi răniți. Răniții au fost internați de medici”, a anunțat primarul Kievului.
Atacurile cu rachete rusești de joi dimineața au afectat infrastructura energetică din orașul-port Odesa din sudul Ucrainei, a anunțat administrația militară a districtului Odesa pentru Telegram. Nu au fost înregistrate victime, relatează Reuters.
Viacheslav Chaus, guvernatorul Cernigovului, a confirmat că regiunea a fost afectată de o piratare a sistemelor sale IT. „Un atac de virus pe scară largă a fost efectuat ieri pe serverele autorităților. În scopul protecției, o parte din sisteme a fost dezactivată. Site-ul autorităților regionale și cele ale autorităților locale sunt temporar oprite. Specialiștii lucrează la restaurarea sistemului. Acesta nu este primul atac, au fost zeci de astfel de atacuri în ultimul an. Specialiştii IT spun că acest atac de virus a fost bine planificat, programul de virus a intrat în sistem din timp. Și acum a fost activat. Din fericire, avem suficiente mijloace de comunicare și schimb de informații. Astfel de atacuri nu au niciun efect asupra muncii noastre, cu excepția faptului că este nevoie de puțin mai mult timp pentru a schimba informații”, a scris el pe Telegram.
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, descrie acțiunea forțelor ruse din această dimineață drept „un alt atac crud” și un „eșec strategic”. „Un alt atac crud, același eșec strategic. Valurile de drone și rachete rusești nu pot opri apărătorii eroici ai Ucrainei, oamenii ei curajoși sau sprijinul nostru hotărât”, a scris oficialul pe Twitter.
Rușii pregătesc o ofensivă majoră „cu utilizarea maximă a tuturor resurselor disponibile”
ACTUALIZARE 11:10 Forţele de ocupaţie ruse pregătesc la ora actuală o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, adăugând că acţiunile trupelor ruse sunt de aşteptat într-o lună-două, potrivit Unian, scrie Agerpres.
„De partea rusă observăm o concentrare maximă, se pregăteşte de (o nouă) ofensivă. Nu ne surprinde. Înţelegem că într-o lună, o lună şi jumătate sau două vor începe operaţiuni majore, cu utilizarea maximă a tuturor resurselor disponibile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat Danilov în cursul telemaratonului din timpul serii, un program informativ identic difuzat simultan de principalele televiziuni ucrainene.
Citește și Putin îi hărțuiește pe disidenții ruși și de la mii de km distanță. Exilații ruși din Belgrad, amenințați cu bătaia și cu moartea
Peste 180 de tancuri moderne pentru Ucraina
ACTUALIZARE 10:50 Ucraina ar urma să primească peste 180 de tancuri de luptă moderne Leopard și Abrams din partea Aliaților, după deciziile anunțate de SUA și Germania.
Alerte de atac cu rachete în toată Ucraina
ACTUALIZARE 09:50 Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene a spus că sunt așteptate în jur de 30 de rachete. „În total, sunt așteptate peste 30 de rachete, care sunt deja lansate în mai multe zone. El a adăugat că dimineața aproximativ șase avioane Tu-95 au decolat și au tras rachete”, a spus el, potrivt The Guardian.
Două rachete au fost reperate pe teritoriul regiunii Mykolaiv, a declarat guvernatorul acesteia, Vitaly Kim, în aplicația de mesagerie Telegram. „Rachete zboară în interiorul teritoriului Ucrainei. Cel puțin două la nord-vest prin regiunea Mykolaiv”, a spus el.
„Primele rachete rusești au fost doborâte”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui.
Maksym Kozytskyi, guvernatorul Liovului, i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească și i-a avertizat să publice informații despre cea mai recentă alertă aeriană pe internet. Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Kozytskyi scrie: Rachete în regiunea vecină. Ei se mișcă în direcția noastră. Stai la adapost. Nu filmați și nu postați nimic pe internet. Dacă vedeți o aeronavă suspectă, raportați-o forțelor de apărare aeriană folosind chatbot-ul de telegramă „Ceva zboară”.
Autoritatea orașului Kiev a raportat că 15 rachete de croazieră care se îndreptau în direcția capitalei Ucrainei au fost doborâte de apărarea antiaeriană, potrivit Suspilne, postul de stat al Ucrainei. De asemenea, a raportat că unii locuitori din Odesa spun că au pierdut alimentarea cu apă.
„Perla Mării Negre”, Odesa, a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
ACTUALIZARE 09:05 UNESCO a inclus centrul orașului-port ucrainean Odesa pe lista Patrimoniului mondial în pericol, primind astfel un statut special de protecţie împotriva daunelor provocate de invazia rusă. Rusia a contestat decizia pe care a numit-o „politică”.
Pe lista siturilor incluse în Patrimoniul mondial în pericol întocmită de UNESCO au fost incluse, de asemenea, Târgul Internaţional Rachid Karami (Rachid Karami International Fair -RKIF) din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, dar şi principalele monumente din timpul regatului antic Saba din Yemen.
Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit miercuri la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgenţă aplicată în cazul siturilor de interes excepţional, considerate ameninţate.
„Pe măsură ce războiul continuă, acest statut arată hotărârea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care s-a ridicat întotdeauna din durerea lumii, este protejat în fața pericolului de distrugere”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.
Citește continuarea AICI.
Alarme de raid aerian în cea mai mare parte a Ucrainei. Atacuri cu drone au avut loc asupra Kievului
ACTUALIZARE 08:50 Ucraina a declarat joi dimineața alertă de raid aerian în cea mai mare parte a țării, autoritățile regionale fiind avertizate de un posibil atac cu rachete, relatează The Guardian.
Potrivit forțelor armate ucrainene, rachetele s-au îndreptat către Vinnytsia și Kiev. „Rachete în direcția Vinnytsia și regiunea Kiev. Își pot schimba traiectoria. Stai în adăposturi. Credem în apărarea aeriană”, este avertismentul transmis de armata ucraineană, pe Telegram.
Compania de electricitate DTEK spune că efectuează opriri de urgență ale energiei electrice în capitala Kiev, în restul regiunii Kiev, precum și în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk din cauza pericolului de atac cu rachete.
Administrația militară a orașului Kiev spune că „aproximativ 15 UAV-uri inamice au fost doborâte în spațiul aerian” deasupra capitalei Ucrainei în noaptea trecută. Armata ucraineană spune că forțele ruse au lansat un atac fără succes cu drone asupra Ucrainei la primele ore ale dimineții de joi, vizând în principal regiunile centrale și capitala.
Locuitorii Kievului au fost, de asemenea, îndemnați să se îndrepte către adăposturi pe fondul alarmelor de raid aerian, potrivit consilierului prezidențial Anton Gerașcenko.
Guvernatorul Jhytomyr, Vitaliy Bunechko, a postat de asemenea o avertizare de raid aerian pe Telegram. El a transmis: „AVERTIZARE! Există amenințarea unui atac cu rachetă! Acum este necesar să se reducă cât mai mult posibil sarcina asupra sistemului energetic al regiunii și țării. Acest lucru va permite companiilor energetice să se pregătească mai bine pentru situații de urgență. Opriți toate aparatele electrice inutile! Fiți pregătiți pentru întreruperi de urgență! Nu folosi lifturile. ‼️ Nu ignorați semnalele de alarmă aeriană. Ai grijă de tine și de cei dragi, stai în adăposturi. Credem în apărarea noastră aeriană și în Victorie!”
Sirenele de raid aerian au sunat și în Mykolaiv joi dimineața. Guvernatorul regiunii a postat o avertizare de raid aerian pe Telegram. „!!! Alarma aeriana!!! Toată zona”, scria el în această dimineață cu câteva minute.
Zelenski: „Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina”
ACTUALIZARE 07:55 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează AFP.
„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă”, a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.
Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere,„cheia” pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este „acum viteza şi volumul” livrărilor de tancuri grele armatei. „Cheia acum este viteza şi volumul sunt acum cheia. Viteza de antrenament a soldaţilor noştri, viteza livrărilor de tancuri (…) şi volumul de sprijin”, a subliniat preşedintele ucrainean.
Aceste anunţuri privind livrările de echipamente militare occidentale la Kiev vin pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, unde armata rusă a fost în ofensivă în ultimele zile. Potrivit preşedintelui ucrainean, armata sa se confruntă „în fiecare zi cu zeci de atacuri inamice” în Donbas, scrie Agerpres.
De asemenea, Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată preşedintelui american Joe Biden şi cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă occidentale Ucrainei, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. „Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile”, a spus el.
O țară europeană vrea să dea Ucrainei bombe cu dispersie
ACTUALIZARE 07:40 O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, a declarat miercuri un oficial, transmite joi AFP. Acesta spune că armele controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă.
Acest oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine, a spus că guvernul său a aprobat livrarea şi că urmăreşte aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.
Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.
Citește continuarea AICI.
Rusia, exclusă anul acesta de la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz
ACTUALIZARE 07:30 Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, informează AFP.
„În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere şi independente, reprezentanţii Federaţiei Ruse nu au fost invitaţi să participe la marcarea din acest an a aniversării eliberării Auschwitzului”, care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului, scrie Agerpres.
Până în prezent, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfăşoară anual pe 27 ianuarie, iar reprezentantul său avea o intervenţie în cadrul ceremoniei principale.
Potrivit directorului muzeului, istoricul Piotr Cywinski, era evident că nu putea semna nicio scrisoare adresată ambasadorului rus pe tonul unei invitaţii”, în contextul conflictului. „Sper că aceasta se va schimba în viitor, dar avem un drum lung de parcurs. (…) Rusia va avea nevoie de un timp extrem de lung şi de o introspecţie foarte profundă după acest conflict pentru a reveni în saloanele lumii civilizate„, a spus el, citat de agenţia PAP.
În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, muzeul a calificat atacul rusesc drept „un act de barbarie”. „Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii săi – trebuie să sperăm – de către Curtea Internaţională de Justiţie”, a indicat muzeul pe Twitter.
Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei. Lagărul unde au pierit aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie pe 27 ianuarie 1945.
Editor : Loredana Bancăș
[ad_2]
Citește mai mult..