Lituania vrea ca SUA să trimită rachete HIMARS, elicoptere și capacităţi de supraveghere a spaţiului aerian în țările balticePreşedintele lituanian Gitanas Nauseda a anunţat miercuri că i-a propus omologului său american Joe Biden ca SUA să desfăşoare artilerie HIMARS, elicoptere de atac şi capacităţi de supraveghere a spaţiului aerian suplimentare în ţările baltice, relatează Reuters.

Nauseda le-a declarat jurnaliştilor că a făcut această propunere în timpul întâlnirii dintre Joe Biden şi liderii ţărilor din Formatul Bucureşti 9 (B9), în cadrul reuniunii lor extraordinare desfăşurată miercuri la Varşovia, conform Agerpres.

Înaintea reuniunii, şeful statului lituanian a spus că doreşte o mai mare implicare a SUA în Europa şi mai multe arme trimise Ucrainei.

„Haideţi să îi dăm Ucrainei toate armele de care are nevoie pentru a înfrânge agresorul”, a scris el pe Twitter.

„Să continuăm să ne consolidăm apărările. Flancul estic al NATO trebuie să rămână în atenţia noastră”, a adăugat Gitanas Nauseda.

Liderul de la Casa Albă s-a angajat miercuri, în prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, să protejeze ţările de pe flancul estic al NATO.

„Ca parte a flancului estic al NATO, vă aflaţi în prima linie a apărării noastre colective. Ştiţi mai bine decât oricine ce este în joc în acest conflict, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru libertatea democraţiilor din întreaga Europă şi din întreaga lume”, a spus Biden.

Formatul B9 include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria şi a fost creat în 2015 ca răspuns la ceea ce aceste naţiuni au considerat a fi atitudinea agresivă a Rusiei după anexarea unilaterală a peninsulei Crimeea în 2014.

Reuniunea B9 a încheiat turneul european al preşedintelui Joe Biden, care luni a făcut o vizită-surpriză la Kiev, iar marţi şi miercuri s-a aflat în Polonia.

Lituania a aderat la NATO în 2004 şi va găzdui în 11-12 iulie un summit al acestei organizaţii.

Editor : A.C.Citește mai mult..