Prigojin avertizează ca va mai dura încă doi ani ca Moscova să își atingă obiectivele

[ad_1]

Rusia a atacat iar Ucraina cu drone ucrainene. 20 de asemenea aparate de zbor au fost doborâte de antiaeriană la Kiev, Odesa, Nikolaev, dar și în alte locuri. Unele dintre și-au lovit, însă, țintele. Cel puțin o dronă a lovit un obiectiv de infrastructură din zona de sud a Ucrainei și a pornit un incendiu. Potrivit armatei ucraienene, rușii au bombardat în timpul nopții și Insula Șerpilor. Aceste atacuri au loc în paralel cu ofensiva rusească din est și din sudul. Până acum, atacurilor Moscovei nu au avut succes, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului. La Vugledar, de exemplu, rușii au pierdut unități de elită și multe tancuri. În cel mai recent raport, armata ucraineană a raportat că au murit peste 1,100 de ruși, adică un grup de luptă întreg. Între timp, șeful Wagner, Evgheni Prigozin, a declarat că Rusia ar putea captura regiunile din estul Ucrainei în următorii doi ani.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Șeful Wagner spune că Rusia ar putea captura regiunile din estul Ucrainei în următorii doi ani

ACTUALIZARE 19:05 Evgheni Prigozin, șeful grupului de mercenari Wagner, a declarat că ar putea dura doi ani pentru ca Rusia să controleze pe deplin regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, două regiuni pe care Moscova le consideră obiective cheie ale războiului, relatează The Guardian.

„Din câte am înțeles, trebuie să închidem republicile Donețk și Lugansk și, în principiu, asta ar putea dura un an și jumătate până la doi”, a spus el.

În septembrie, Vladimir Putin a anexat oficial regiunile Lugansk și Donețk din Ucraina, împreună cu Herson și Zaporojie, sfidând dreptul internațional. „Dacă trebuie să ajungem la Nipro, atunci va dura aproximativ trei ani”, a adăugat Prigojin, referindu-se la o zonă mai mare care s-ar extinde până la vastul râu Nipro, care curge aproximativ de la nord la sud, traversând Ucraina.

„Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, dar fără condiții prealabile”

ACTUALIZARE 19:00 Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, dar fără condiții prealabile, a declarat pentru presa de stat Zvezda adjunctul ministrului rus de externe, Serghey Vershinin.

„Da, potrivit clasicilor, orice ostilități se termină în discuții și, firește, așa cum am spus mai înainte, vom fi pregătiți pentru astfel de discuții, dar numai dacă acestea sunt discuții fără condiții prealabile, discuții care s-ar baza pe cele existente, pe realitate”, a declarat acesta.

El a adăugat că nu Ucraina, ci SUA și UE ar trebui să ia decizia cu privire la discuțiile cu Rusia. Deciziile sunt luate nu la Kiev, deciziile sunt luate în alte capitale, în primul rând la Washington și Bruxelles. Deci, întrebările ar trebui trimise acolo.

Moscova a susținut în repetate rânduri că este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, dar că Kievul și aliații săi au refuzat să se angajeze în discuții. Kremlinul a spus că va lupta până când toate obiectivele sale vor fi atinse, în timp ce Ucraina a spus că nu se va odihni până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe întreg teritoriul său.

Rusia consideră „inacceptabil” apelul la interzicerea participării sportivilor săi la JO 2024

ACTUALIZARE 18:50 Rusia a denunţat sâmbătă apelul la interzicerea participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de vară din 2024, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o astfel de măsură, în plin conflict armat cu Moscova, informează AFP.

„Încercarea de a dicta condiţiile de participare a sportivilor la competiţiile internaţionale este absolut inacceptabilă. În prezent asistăm la o dorinţă nedisimulată de a distruge unitatea sportului internaţiona”, a declarat ministrul rus al Sportului, Oleg Matiţin, citat de agenţiile ruse de presă.

Vineri, Volodimir Zelenski a spus că prezenţa sportivilor ruşi la Jocurile de la Paris ar fi „un semn de violenţă şi impunitate” încercând să-i convingă, în cadrul unei reuniuni, pe miniştri Sportului din mai multe ţări, scrie Agerpres.

Cei care fac apel la excludere „ar face mai bine să se opune de sport în propriile lor ţări şi să facă totul pentru ca sportul să fie un ambasador al păcii şi să permite construirea de punţi între popoare”, a comentat sâmbătă Matiţin. El a dat asigurări că „nimeni” nu a cerut excluderea sportivilor americani de la Jocurile Olimpice din 2004, după invadarea Irakului de către armata SUA.

Ucraina vrea să evite posibilitatea unei prezenţe a sportivilor ruşi şi belaruşi la JO 2024, inclusiv sub drapel neutru, preconizată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), fără să fi fost încă nimic decis în această direcţie.

Autorităţile de la Kiev au ameninţat cu boicotarea competiţiei din capitala Franţei în cazul participării sportivilor din Rusia şi Belarus. Preşedintele CIO, Thomas Bach, a denunţat într-o scrisoare din 31 ianuarie această intransigenţă ucraineană, care potrivit acestuia este „împotriva fundamentelor mişcării olimpice”

Ostilitatea ucraineană faţă de prezenţa sportivilor ruşi este susţinută de aliaţii tradiţionali ai Kievului, precum Marea Britanie şi Polonia. Statele Unite, pe de altă parte, s-au declarat în favoarea compromisului de participare a acestora sub drapel neutru.

Rusia susține că a lovit masiv instalaţiile energetice ale Ucrainei

ACTUALIZARE 17:50 Rusia a desfăşurat vineri un „atac masiv” asupra unor instalaţii energetice extrem de importante din complexul militaro-industrial al Ucrainei, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters.

În raportul său zilnic, ministerul nu a precizat care sunt instalaţiile energetice pe care susţine că le-a lovit. Moscova a mai spus că atacul a blocat transportul de arme şi muniţie din străinătate pe cale ferată către grupurile de luptă din Ucraina.

Armata ucraineană a transmis vineri seară că forţele ruse au lansat peste 100 de rachete şi au desfăşurat 12 atacuri aeriene şi 20 de bombardamente. Kievul a precizat că a distrus 61 de rachete de croazieră ruseşti, scrie Agerpres.  Ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, a declarat că Rusia a lovit instalaţii electrice din şase regiuni cu rachete şi drone, producând întreruperi de curent în mare parte din ţară.

Rusia a atacat în mod repetat infrastructură civilă departe în spatele liniilor frontului, lăsând milioane de ucraineni fără electricitate, căldură sau apă timp de mai multe zile în plină iarnă

ACTUALIZARE 12.55 O echipă a Fondului Monetar Internațional se va întâlni cu oficiali ucraineni la Varșovia săptămâna viitoare, a declarat o sursă familiarizată cu aceste plan, scrie The Guardian.

Întâlnirea vine în contextul în care Ucraina solicită un împrumut de miliarde de dolari pentru a-și acoperi nevoile de finanțare pe fondul războiului cu Rusia.

Potrivit Reuters, agenția de rating Moody’s a retrogradat vineri ratingul suveran al Ucrainei la Ca, deoarece se așteaptă ca războiul cu Rusia să creeze provocări de lungă durată pentru țară. Potrivit Moody’s, asta înseamnă că Ucraina va fi în situație de neplată a datoriilor.

Rivalitatea dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării a ajuns într-un „punct cheie”, iar Prigojin a cedat 

ACTUALIZARE 12.50 Amplificarea rivalității între mercenarii Wagner și Ministerul rus al Apărării reprezintă „factorul cheie” care a dus la încheierea campaniei de recrutare a pușcăriașilor, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian. 

În cea mai recentă actualizare a informațiilor legate de frontul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării susține că un factor cheie în presupusa încetare a campaniei de recrutare a deținuților de către grupul de mercenari Wagner ai lui Evgheni Prigojin ar fi probabil „rivalitatea tot mai directă dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner”.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că gruparea pe care a fondat-o a „oprit complet” recrutarea deținuților pentru războiul din Ucraina. Wagner a început să recruteze deținuți din închisori vara trecută, oferindu-le condamnaților grațierea dacă supraviețuiesc șase luni în Ucraina. 

ACTUALIZARE 12.30 Rușii au bombardat regiunea Herson de peste 60 de ori folosind artilerie, tunuri antiaeriene, mortiere și tancuri în ultima zi, potrivit oficialilor locali, citați de The Guardian.

Trei persoane au fost rănite.

Rușii au atacat Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 12.20 Rusia a efectuat patru lovituri aeriene asupra Insulei Șerpilor în timpul nopții trecute, transmite Kyiv Independent.

Două avioane rusești Su-24 au bombardat Insula Șerpilor, considerată un puncy important din punct de vedere strategic, în Marea Neagră, potrivit armatei ucrainene.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 11.30 Consilierul prezidențial Mihail Podoliak spune că nu există nicio șansă pentru negocieri cu Moscova.

El a transmis într-o postare pe Twitter că rușii spun că nu vor părăsi teritoriile ucrainene.

„Kremlinul nu-și vor recunoaște crimele… Este încă o dovadă că nu se poate vorbi de negocieri. Singura soluție este victoria Ucrainei, altfel războiul din Europa nu se va încheia, iar Rusia va domina în mod criminal lumea”, a scris Podoliak.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vicepremierul rus: Rusia va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi, în martie

ACTUALIZARE 11.00 Rusia va reduce producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi, în martie, a declarat vineri viceprim-ministrul Alexander Novak, după interdicţiile occidentale privind ţiţeiul şi produsele petroliere, implementate în ultimele luni. 

Scăderea producţiei anunţată de Novak se ridică la aproximativ 5% producţia de ţiţei a Rusiei din ultima perioadă, despre care Agenţia Internaţională pentru Energie a estimat că a scăzut în decembrie la 9,77 milioane de barili pe zi.

Novak a spus că reducerea producţiei ”va ajuta la restabilirea relaţiilor cu piaţa”, potrivit comentariilor publicate de agenţia de ştiri de stat Tass.

El a menţionat că reducerea va fi calculată din nivelurile reale de producţie, nu din cota Rusiei în conformitate cu acordul de producţie OPEC+.

Decizia nu a fost luată în consultare cu coaliţia OPEC+, pe care o coprezidează Moscova.

Producătorii OPEC+ trebuie de obicei să cadă de acord asupra politicii de producţie, membrii fiind obligaţi să-şi respecte obiectivele.

Dar grupul a permis anterior gesturi voluntare care onorează spiritul acordurilor de producţie existente – în acest caz, declinul producţiei Rusiei s-ar baza pe o decizie anterioară a OPEC+ de a reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi, convenită în octombrie anul trecut.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru ucraineni după turneul său european: Am primit semnale bune.

ACTUALIZARE 10.20 Volodimir Zelenski le-a spus vineri ucrainenilor că a obţinut „acorduri foarte importante” şi că a primit semnale bune în ceea ce priveşte „noile opţiuni de apărare” pe care le are Ucraina. El a recunoscut însă că în ceea ce privește avioanele de luptă „mai este de lucru” până a le putea obţine.

„În general, m-am întâlnit cu toţi liderii Uniunii Europene. Iar acum, sarcina noastră comună este să luăm tot ceea ce am discutat şi am convenit şi să transformăm în rezultate concrete, în documente concrete şi în noi linii de cooperare concrete”, a punctat Volodimir Zelenski.

„În unele privinţe, a fost o săptămână foarte grea, dar cu siguranţă una foarte semnificativă. Azi a avut loc o nouă reuniune a Statului Major. Situaţia de pe linia frontului a fost examinată în detaliu, în special în regiunea Doneţk -Bahmut şi în alte puncte fierbinţi. Sunt zone dificile. La şedinţa Statului Major am analizat situaţia cu aprovizionarea cu arme, situaţia generală cu apărarea statului”, a spus preşedintele ucrainean.

El a anunţat că Kievul se pregăteşte deja pentru o nouă reuniune în format Ramstein, un grup de contact în materie de apărare al ţărilor care ajută Ucraina. „Am vorbit despre aceasta, despre noile opţiuni de apărare pe care ar trebui să le deschidem pentru Ucraina împreună cu partenerii noştri”, a spus Zelenski.
 

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..