După accidentul feroviar de la Galați, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a făcut prima sa apariție publică.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a ținut o conferință de presă luni după-amiază, prima sa apariție publică după accidentul mortal din Gara Galați. În timpul accidentului, o locomotivă a izbit violent primul vagon al trenului de călători la care urma să se cupleze. Șeful de tren, o femeie de 53 de ani, a murit, iar alte trei persoane au fost rănite.

Accidentul a avut loc pe data de 25 martie 2023, la ora 19:19, în stația CF Galați, când un vagon de călători etajat garat la linia nr. 4 a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura. Conform polițiștilor, cercetarea la fața locului a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziția 75 km/h.

La mai puțin de două săptămâni, în data de 13 martie, a avut loc un alt accident grav în Roșiori. Un tren de călători a lovit un tren de marfă încărcat cu mașini. Inițial, CFR Călători a negat existența impactului, dar ulterior a recunoscut că între cele două garnituri a avut loc un impact.

Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători, a susținut că mecanicul trenului de călători a făcut o depășire controlată și că, dacă acesta ar fi dormit, sistemul de siguranță l-ar fi oprit.

Ulterior, ancheta internă privind accidentul a arătat că mecanicul trenului de călători nu a frânat și că viteza acestuia a coborât de la 50 km/h la 0 pe o distanță de doar 117 metri.

Ministrul Transporturilor a explicat că depășirea limitelor de viteză este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se produc accidente feroviare și a avertizat asupra importanței respectării rigorilor de siguranță.

Acesta a propus o serie de soluții care să îmbunătățească siguranța în transportul feroviar, precum creșterea numărului de camere de supraveghere în gările de tren și instalarea de sisteme de frânare automată în toate trenurile.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat că va intensifica controalele pentru a se asigura că toate trenurile respectă rigorile de siguranță și că vor fi luate măsuri pentru a se îmbunătăți infrastructura feroviară.

În urma accidentelor grave din ultima perioadă, reprezentanții CFR Călători au cerut mai mult sprijin din partea guvernului pentru a investi în modernizarea infrastructurii feroviare și pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale personalului feroviar.