„Salina Turda” a fost recunoscută ca cel de-al treisprezecelea produs românesc ce a obținut Indicație Geografică Protejată în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului „Salinate de Turda” în registru produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Acesta este cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.
„Salinate de Turda – IGP” se alătură celor 12 produse româneşti deja recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Novac afumat din Ţara Bârsei (IGP), Scrumbie afumată de Dunăre (IGP), Telemea de Sibiu (IGP), Cârnaţi de Pleşcoi (IGP), Caşcaval de Săveni (IGP), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (IGP), Telemea de Ibăneşti (DOP), Salată tradiţională cu icre de crap (STG), Plăcintă dobrogeană (IGP) şi Pită de Pecica (IGP). De asemenea, există două produse româneşti care se află în etapa de verificare la Comisia Europeană pentru a obţine protecţia IGP: Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău. În plus, există un produs în faza de opoziţie europeană pentru a obţine protecţia STG: Sardeluţă marinată.
„Salinate de Turda – IGP” este un produs de carne afumat şi uscat, preparat prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală, în amestec cu mixul de condimente, zaharuri şi culturi lactice, timp de 5-7 zile. După aceasta, are loc etapa de afumare cu lemn de esenţă tare (fag) şi o perioadă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile. Produsul poate fi comercializat sub denumiri diferite în funcţie de piesa anatomică a cărnii de porc utilizate: ceafă, cotlet, piept şi pulpă. Se poate prezenta ambalat sau ca bucăţi întregi sau feliate.
Toate etapele specifice procesului de producţie pentru obţinerea produsului „Salinate de Turda – IGP” se desfăşoară în aria geografică delimitată a Municipiului Turda şi a comunelor Mihai Viteazu, Tureni şi Ploscoş, din judeţul Cluj.
Caracteristicile organoleptice ale acestui produs sunt date de metodele naturale de saramurare, condimentare şi maturare în condiţii controlate, care contribuie la menţinerea frăgezimii şi suculenţei cărnii.
Denumirea produsului „Salinate de Turda – IGP” a obţinut protecţia pe sistemul de calitate IGP conform Regulamentului (UE) nr. 1151/2012.
Grupul aplicant responsabil de înregistrarea acestui produs este Asociaţia pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din judeţul Cluj. În conformitate cu Regulamentul nr.1151/2012, grupul aplicant trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului „Salinate de Turda – IGP” pe piaţă, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente. De asemenea, grupul aplicant trebuie să desfăşoare activităţi de informare şi promovare a produsului către consumatori.
Există şi alte produse româneşti care ar putea primi Indicaţie Geografică Protejată la nivel european, însă acestea se află în diferite stadii ale procesului de înregistrare. Unele dintre acestea includ Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti şi Mere de Voineşti.
În concluzie, înscrierea produsului „Salinate de Turda” în registru produselor cu Indicaţie Geografică Protejată reprezint