VIDEO Zelenski dezvăluie că Ucraina a suferit pagube umane ca urmare a intemperiilor. „Eforturi sunt depuse în toate zonele pentru a repara sistemul de alimentare cu energie”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că vremea rea din Ucraina a dus la mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa. Regiunea a fost lovită puternic de un ciclon care a provocat decesul a cinci persoane şi rănirea a 19. În plus, aproape 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică. Ciclonul se deplasează acum spre nordul ţării, iar autorităţile, împreună cu voluntarii, sunt pregătite să ofere asistenţă.

Volodimir Zelenski a subliniat importanţa de a preveni pierderea de vieţi omeneşti din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În ciuda eforturilor depuse, nu au putut fi evitate decesele provocate de ciclonul din regiunea Odesa. Preşedintele a transmis condoleanţe familiilor şi prietenilor celor cinci victime şi a informat că alte 19 persoane au fost rănite.

În mesajul adresat naţiunii, Zelenski a afirmat că epicentrul ciclonului se deplasează acum spre regiunile nordice şi că autorităţile şi voluntarii sunt pregătiţi să ofere ajutor în acele zone. El a mulţumit voluntarilor care sprijină comunităţile afectate de fenomenele meteorologice extreme şi a evidenţiat eforturile depuse de Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, Gărzii Naţionale şi Poliţiei Naţionale în acordarea de asistenţă non-stop.

Pe lângă pierderea de vieţi omeneşti şi rănirea oamenilor, ciclonul a afectat şi infrastructura rutieră. Drumurile au fost blocate, iar mulţi şoferi au fost blocaţi în nămeţi. Aceştia au fost salvaţi în multe cazuri cu ajutorul voluntarilor.

De asemenea, Zelenski a menţionat că inginerii energeticieni depun eforturi pentru a restabili furnizarea de energie electrică în localităţile afectate. Peste 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică în urma ciclonului. Preşedintele a promis că sediile operaţionale la nivel naţional şi regional vor funcţiona până când situaţia se va normaliza.

În plan diplomatic, Zelenski a purtat discuţii telefonice cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Zelenski a discutat despre situaţia din Orientul Mijlociu, evenimentele actuale şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale. Preşedintele a menţionat că Arabia Saudită a fost de mare ajutor în acest domeniu şi i-a mulţumit pentru sprijinul acordat.

Cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Zelenski a abordat subiecte legate de pregătirea deciziei de a începe negocierile de aderare cu Ucraina şi continuarea sprijinului UE pentru anul viitor. Cu toate acestea, Zelenski a subliniat că aceste decizii riscă să nu obţină unanimitatea liderilor UE.

În plus, Zelenski a menţionat că a adresat Organizaţiei Maritime Internaţionale informaţii legate de restabilirea culoarelor maritime în Marea Neagră. El le-a mulţumit pentru sprijinul acordat şi a cerut Rusiei să răspundă în mod corect şi just pentru agresiunea şi teroarea sa.

Volodimir Zelenski a asigurat că Kievul lucrează în fiecare zi cu partenerii pentru a obţine noi pachete de sprijin în domeniul apărării. În contextul în care presa a relatat că armata ucraineană întâmpină dificultăţi în recrutarea de personal, Zelenski a anunţat că peste 64.000 de militari din forţele de apărare şi securitate ale Ucrainei au primit decoraţii de stat. El le-a mulţumit tuturor celor care luptă pentru Ucraina şi le-a încheiat discursul exprimându-şi aprecierea faţă de toţi cei care se concentrează pentru a face ţara mai puternică.