„Curtea Supremă a Rusiei a interzis activitatea mișcării LGBT la nivel internațional și organizațiile afiliate acesteia în Rusia.”

Curtea Supremă a Rusiei a emis joi o hotărâre prin care interzice „mişcarea internaţională” LGBT+ şi toate „filialele” acesteia în Rusia. Această decizie îşi găseşte loc în contextul unui viraj ultraconservator al ţării, care promovează valorile tradiţionale şi respinge deschis comunitatea LGBT+.

Verdictul a fost pronunţat în cadrul unei audieri care a avut loc în spatele uşilor închise şi a fost comunicat de judecător presei. Acesta a precizat că hotărârea va intra în vigoare „imediat”. Cu toate că în Rusia nu exista nicio organizaţie oficială numită „mişcarea internaţională” LGBT+, această decizie a Curţii Supreme va duce la interzicerea oricărui grup care militează în favoarea drepturilor persoanelor LGBT+.

Hotărârea vine în urma solicitării Ministerului Justiţiei din Rusia de a califica „mişcarea internaţională” LGBT+ drept „organizaţie extremistă” şi de a interzice activitatea sa pe teritoriul ţării. Cu toate acestea, ministerul nu a clarificat în mod explicit la ce organizaţie se referă. Guvernul rus îşi intensifică măsurile conservatoare în ceea ce priveşte comunitatea LGBT+, susţinând că aceste acţiuni protejează copiii de comportamente considerate „deviante”.

Policlinicele din Rusia au început deja să angajeze sexologi cu scopul de a „ajuta” pacienţii să „depăşească” homosexualitatea şi alte „tulburări mintale de natură sexuală”. Aceasta a fost o măsură implementată în iulie, conform unui ordin guvernamental obţinut de Reuters. Aceste acţiuni contravin deciziei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 1990, când homosexualitatea a fost eliminată de pe lista tulburărilor mintale, şi deciziei Rusiei din 1999 de a face acelaşi lucru.

Această reprimare împotriva persoanelor LGBT+ s-a intensificat în urma promulgării unei legi în decembrie 2020, care interzice practic orice formă de promovare a identităţii sexuale pentru persoanele homosexuale. Autorităţile ruse au folosit deja această lege, precum şi alte legi adoptate anterior, pentru a opri paradele organizate de comunitatea LGBT+ şi pentru a aresta activişti care luptă pentru drepturile persoanelor homosexuale.

Într-un incident recent, directorul unei grupări de susţinere pentru persoanele LGBT+ a fost amendat cu 150.000 de ruble (aproximativ 1.715 dolari) de o instanţă regională. Motivul amenzii a fost faptul că grupul nu s-a identificat drept „agent al străinătăţii” într-o postare făcută pe reţelele de socializare, conform noilor legi adoptate. De asemenea, un serviciu de streaming a fost amendat cu 3,7 milioane de ruble (aproximativ 42.295 dolari) pentru că nu a afişat un avertisment privind „conţinutul LGBT” la filmele pe care le difuzează.

Tema homosexualităţii a fost adesea folosită de Kremlin ca o unealtă de propagandă pentru a stimula sentimentele conservatoare în rândul populaţiei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a abordat acest subiect de mai multe ori, în special în contextul războiului din Ucraina, pentru a ilustra ceea ce Kremlinul numeşte „decadenţa” occidentală. Tema homosexualităţii a fost utilizată chiar şi în timpul referendumului constituţional din 2020, prin care Putin şi-a asigurat dreptul de a rămâne la putere până în 2036.

Într-un discurs recent susţinut în faţa Consiliului Mondial al Poporului Rus, Putin a subliniat importanţa apărării valorilor tradiţionale şi a independenţei Rusiei. Totodată, Kremlinul susţine că armata rusă „luptă pentru libertatea întregii lumi” şi acuză Occidentul că încearcă să distrugă ţara.

Această hotărâre a Curţii Supreme a Rusiei reprezintă o nouă lovitură pentru comunitatea LGBT+ din ţară. Interzicerea unei mişcări internaţionale şi a filialelor sale înseamnă o limitare considerabilă a drepturilor persoanelor LGBT+ şi o nouă încercare a guvernului rus de a reprima această comunitate. Activiştii pentru drepturile omului şi comunitatea internaţională trebuie să rămână vigilentă şi să acţioneze în continuare pentru a susţine şi proteja drepturile persoanelor LGBT+ în Rusia.