Zelenski a explorat Odesa, Mikolaiv și Herson: „Există numeroase provocări, majoritatea legate de securitate.”

Președintele Volodimir Zelenski a făcut o adresare către compatrioții săi, în care a vorbit despre vizita sa în regiunile sudice ale Ucrainei, inclusiv Odesa, care se confruntă cel mai mult cu efectele nefavorabile ale condițiilor meteo, și a cerut autorităților locale să dezvolte „centre de invincibilitate” – locuri în care oamenii pot găsi căldură sau energie electrică – pentru a putea beneficia de ele în caz de vreme nefavorabilă sau în urma atacurilor rusești, conform agenției News.ro.

Volodimir Zelenski a menționat că a vizitat Odesa, Mikolaiv și Herson, subliniind că sunt multe probleme, majoritatea legate de securitatea și protecția statului și a poporului ucrainean.

În Odesa, președintele a avut o întâlnire cu armata și a discutat despre securitatea aeriană a orașului, regiunii și porturilor ucrainene de la Marea Neagră, precum și despre coridorul de export al Ucrainei prin Marea Neagră. Zelenski și-a exprimat recunoștința față de toți cei care apără regiunea și lucrează pentru a fortifica capacitățile de securitate aeriană în sud.

De asemenea, președintele s-a întâlnit cu reprezentanții regiunilor care au fost cel mai afectate de vremea nefavorabilă, cum ar fi Odesa, Mikolaiv, Kirovohrad, Cerkasi, Poltava și Kiev. El a dat instrucțiuni pentru creșterea numărului de echipe de reparații și a echipamentelor pentru a rezolva problema furnizării energiei electrice cât mai curând posibil. Dacă va fi necesar, Zelenski a afirmat că vor fi aduse echipe de intervenție și ingineri electricieni din alte regiuni în care vremea nu a cauzat probleme de acest gen.

Președintele a subliniat importanța existenței unui număr adecvat de Centre de invincibilitate în toate regiunile Ucrainei – centre care au fost înființate în ultimul sezon de iarnă pentru a face față atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Aceste centre ar trebui să fie pregătite pentru orice situație de urgență, indiferent dacă este vorba despre condiții meteorologice nefavorabile sau despre amenințări la adresa securității.

În Odesa, unde nu există încălzire din cauza avariilor produse la centralele termice din cauza vremii nefavorabile, Zelenski a asigurat că autoritățile regionale sunt pregătite să ajute orașul în acest sens.

De asemenea, liderul ucrainean a vizitat centrul pentru persoanele strămutate din Odesa, unde au fost aduși locuitorii evacuați din Gaza, exprimându-și satisfacția față de modul în care sunt tratate aceste persoane.

În Mikolaiv, Zelenski s-a întâlnit cu danezii implicați în reconstrucția orașului și cu reprezentanți ai corpului diplomatic din țările care participă la programul de patronaj al reconstrucției. De asemenea, președintele a avut o întâlnire emoționantă și importantă cu studenții de la trei universități din Mikolaiv, promițând că vor face tot posibilul pentru ca Ucraina și toți oamenii săi să fie mai puternici și mereu liberi.

La Herson, președintele s-a interesat de apărarea orașului și a regiunii și a luat în considerare situația construcției adăposturilor. Zelenski a avut o întâlnire informațională detaliată cu militarii de acolo, discutând despre aspectele legate de munca în sud și despre necesitățile existente. El a subliniat importanța stabilirii priorităților în comunicarea cu partenerii lor în ceea ce privește aprovizionarea.

Aceste vizite și întâlniri evidențiază dorința președintelui Zelenski de a se asigura că Ucraina face față cu succes atât condițiilor meteo dificile, cât și amenințărilor la adresa securității. Aceste acțiuni arată că guvernul ucrainean este preocupat de binele și siguranța cetățenilor săi și lucrează împreună cu autoritățile locale și partenerii internaționali pentru a găsi soluții și a face față provocărilor cu care se confruntă țara.