După ce Ucraina a pretins că a efectuat sabotaje feroviare în Extremul Orient rus, anchetatorii ruși au confirmat un „incident terorist”.

Conform unei surse din structura militară de la Kiev, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfășurat două operațiuni de sabotaj asupra trenurilor rusești care transportau carburant în regiunea Buriatia din Extremul Orient rus. Primul atac a avut loc în tunelul Bessolov din republica Buriatia, unde patru dispozitive explozive au fost detonate la trecerea unui tren cu carburant. După această explozie, a fost executat un al doilea sabotaj asupra unei căi ferate alternative, unde traficul a fost deviat în urma primei explozii.

Potrivit surselor de la Kiev, deflagrația din cel de-al doilea sabotaj s-a produs în momentul în care un tren cu carburant trecea peste podul Certov. Scopul acestor atacuri era scoaterea din funcțiune a respectivei linii de cale ferată care face legătura cu China și Mongolia.

În același timp, anchetatorii ruși au stabilit că incendierea unui tren în tunelul Baikal-Amur din provincia Buriatia a fost rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificați. Conform acestor surse, explozibilul a fost introdus sub tren și a fost detonat după intrarea acestuia în tunel.

Un canal de Telegram apropiat de serviciile de securitate ruse a confirmat existența a două atacuri, dar nu a susținut că explozibilul a fost detonat în momentul trecerii trenului peste podul Certov. În al doilea sabotaj au fost incendiate șase vagoane cu combustibil.

Ca urmare a exploziei din tunelul Baikal-Amur, șinele de cale ferată au fost grav avariate, iar combustibilul scurs din vagoane a inundat tunelul. Deși au fost scoase din tunel 14 vagoane din garnitura incendiată, mai există vagoane care nu pot fi încă scoase.

Traficul feroviar se desfășoară normal pe ruta de rezervă, cea care a fost ținta celui de-al doilea sabotaj, însă aceasta este mai lungă decât ruta inițială.

Este prima dată când Serviciul Ucrainean de Securitate desfășoară astfel de operațiuni la mii de kilometri de linia frontului. Aceste atacuri reprezintă o tactică de război asimetrică folosită de Ucraina pentru a perturba logistica armatei ruse.

Pe lângă atacurile din spatele liniilor frontului, au avut loc și sabotaje în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia și chiar pe teritoriul rus, care au dus la moartea unor responsabili ruși sau susținători ai Kremlinului. De exemplu, soția șefului serviciului militar de informații ucrainean a fost otrăvită cu metale grele săptămâna trecută, iar Kievul consideră că acțiunea a fost pusă la cale de serviciile secrete ruse.

Surse:
– https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26724852-anchetatorii-rusi-confirma-act-terorist-dupa-ucraina-revendicat-sabotaje-feroviare-extremul-orient-rus.htm