Ciolacu, în legătură cu Visa Waiver: România se bazează pe sprijinul Congresului / Există încă un criteriu tehnic de îndeplinit.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România se află în procesul de îndeplinire a ultimului criteriu tehnic pentru a putea face parte din programul Visa Waiver. Acesta a subliniat importanța efortului tuturor cetățenilor în atingerea acestui obiectiv până în anul 2025.

În cadrul unor întâlniri cu oficialii americani la Washington, Marcel Ciolacu a avut discuții cu fiecare membru al Congresului pentru a obține susținerea în demersul de ridicare a vizelor pentru cetățenii români. Premierul a precizat că întâlnirile au fost foarte pozitive și că există un sprijin semnificativ din partea Congresului în această direcție.

„Ştiţi foarte bine, pentru ridicarea vizelor am vorbit cu fiecare congressman în parte, absolut toată lumea ne susţine. Mai avem de îndeplinit un criteriu tehnic. Aici va trebui să facem un efort, nu numai al statului român, al nostru, al tuturor românilor dacă vrem, cu adevărat, să închidem această discuţie la sfârşitul anului 2024, să fie în aplicare în anul 2025”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.

Premierul a explicat că acest criteriu tehnic trebuie îndeplinit înainte de a fi avut dreptul de a face parte din Programul Visa Waiver. Cu toate acestea, nu s-a dezvăluit exact care este acel criteriu tehnic și ce trebuie să facă România pentru a-l îndeplini. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a subliniat că este nevoie de efort și implicare din partea tuturor românilor pentru a putea atinge acest obiectiv în timp util.

De asemenea, premierul a reiterat faptul că România se bazează pe sprijinul Congresului American în includerea în Programul Visa Waiver. Acesta a subliniat că, în urma întâlnirilor cu membrii Congresului, există un interes și o deschidere din partea acestora în a sprijini demersul României.

Introducerea unui proiect de lege privind eligibilitatea României pentru a participa la Programul Visa Waiver a fost văzută ca un semnal pozitiv și un îndemn pentru accelerarea pregătirilor pentru aderare. Marcel Ciolacu a subliniat că se dorește înregistrarea de progrese substanțiale în acest dosar pentru a îndeplini condițiile necesare pentru a fi inclus în Programul Visa Waiver.

România a făcut deja pași importanți în atingerea acestui obiectiv, precum implementarea unui sistem modern de evidență a cetățenilor în baza de date EES, pregătirea infrastructurii pentru preluarea noilor echipamente tehnologice și sporirea capacității de primire a turiștilor. Cu toate acestea, mai sunt încă aspecte care trebuie îmbunătățite pentru a se îndeplini criteriile necesare.

Visa Waiver Program este un program al Departamentului de Stat al SUA care permite cetățenilor unor țări selectate să călătorească în Statele Unite fără a fi nevoie de viză, doar cu un permis de călătorie electronic. Această facilitate ar avea un impact pozitiv asupra relațiilor dintre România și SUA, promovând afacerile, turismul și schimburile culturale.

În concluzie, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța implicării tuturor românilor în efortul de a îndeplini criteriul tehnic necesar pentru a fi inclus în Programul Visa Waiver. Sprijinul puternic din partea Congresului American a reprezentat un semnal pozitiv în această direcție, iar România își dorește să facă progrese substanțiale în acest dosar pentru a reuși să îndeplinească condițiile până în anul 2025.