Alegeri prezidențiale în Egipt. Abdel Fattah al-Sisi este pe punctul de a câștiga un al treilea mandat.

Duminică, egiptenii merg la urne pentru alegerile prezidențiale, unde actualul președinte Abdel Fattah al-Sisi este pe cale să câștige un al treilea mandat. Aceste alegeri vin într-un moment dificil pentru țară, în care se confruntă cu o criză economică și un război la granița sa cu Gaza.

Dacă va câștiga, Sisi ar obține un mandat de șase ani în care principalele sale priorități ar fi temperarea inflației în creștere, gestionarea unui deficit cronic de valută și prevenirea răspândirii conflictului din zona Israel-Gaza. Votarea va avea loc timp de trei zile, între orele 9:00 și 21:00, iar rezultatele vor fi anunțate pe 18 decembrie.

La primele ore ale dimineții, mulțimi mici s-au adunat la secțiile de votare din Cairo, unde imaginile cu Sisi erau prezente în mod vizibil în săptămânile premergătoare alegerilor. Polițiști anti-revolte au fost desfășurați la intrările în Piața Tahrir, din centrul capitalei, pentru a asigura securitatea.

Criticii văd aceste alegeri ca pe o farsă, în contextul unei reprimări crescânde împotriva disidenței de aproximativ un deceniu. Guvernul susține că aceste alegeri reprezintă un avans în ceea ce privește pluralismul politic în Egipt. Trei persoane s-au calificat pentru a candida împotriva lui Sisi la alegeri, însă niciuna dintre ele nu sunt figuri publice cunoscute.

Cel mai important contestatar al lui Sisi, care ar fi putut reprezenta o opoziție reală, și-a retras candidatura în octombrie, afirmând că oficialii și bătăușii le-au vizat susținătorii. Aceste acuzații au fost respinse de către autoritatea electorală națională. Chiar și așa, autoritățile și presa locală, strâns controlată de regim, au îndemnat egiptenii să participe la vot. Cu toate acestea, mulți oameni declară că nu știu exact când vor avea loc alegerile, deoarece informațiile oficiale nu au fost prea clare.

Sisi a condus înlăturarea primului președinte democratic ales al Egiptului, Mohamed Mursi, în 2013, în timp ce era șeful armatei. Ulterior, în anul următor, a fost ales președinte cu 97% din voturi. Începând cu acea perioadă, Sisi a intensificat o represiune reprimând atât activiștii liberali și de stânga, cât și islamiștii. Grupurile pentru drepturile omului susțin că zeci de mii de oameni au fost închiși. În schimb, Sisi și susținătorii săi afirmă că această reprimare a fost necesară pentru a consolida stabilitatea Egiptului și a contracara extremismul islamic.

El a fost reales în 2018 cu 97% din voturi. Cu toate acestea, egiptenii se confruntă cu presiuni economice asupra populației în creștere rapidă, de aproximativ 104 milioane de locuitori. Oamenii se plâng că guvernul a oferit prioritate unor proiecte mega-costisitoare, în timp ce cetățenii se luptă să facă față creșterii prețurilor. Mulți dintre ei spun că nu mai doresc proiecte și infrastructură, ci reducerea prețurilor pentru ca cei săraci să poată mânca și oamenii să își trăiască decent.

Alegerile prezidențiale au fost marcate de o campanie discretă, cu Sisi vizitând diferite locuri, cum ar fi târguri de armament sau participând la examene ale candidaților pentru academii militare și de poliție. Unii analiști susțin că aceste alegeri au fost devansate pentru a permite implementarea unor schimbări economice, inclusiv o devalorizare a monedei deja slăbite. În acest sens, Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că este în discuții cu Egiptul pentru a ajunge la un acord de finanțare suplimentară, în cadrul unui program de împrumut existent de 3 miliarde de dolari, îngreunat de întârzieri în vânzarea de active de stat și promisiunile de schimbare a cursului de schimb către o abordare mai flexibilă.

În concluzie, alegerile prezidențiale din Egipt sunt privite cu scepticism de către critici, care le consideră o farsă și atrag atenția asupra lipsei de pluralism politic și a reprimării disidenței. Cu toate acestea, Sisi pare să fie favoritul pentru un al treilea mandat, într-o perioadă în care țara se confruntă cu dificultăți economice și instabilitate în regiunea sa. Acordul cu FMI și implementarea unor reforme economice sunt privite ca priorități pentru viitorul președinte.