Austria permite accesul fără vize pentru România în zona Schengen și susține eliminarea controalelor la frontiera aeriană pentru România / Ciolacu: Românii vor scăpa de așteptările nesfârșite

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Austria a decis să-și flexibilizeze poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Această decizie este extrem de importantă și benefică pentru români, deoarece nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi interminabile atunci când călătoresc în interiorul Uniunii Europene.

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat bucuria sa și a declarat că această decizie a Austriei reprezintă îndeplinirea unui vis lung așteptat de către România. El a subliniat că au fost făcute eforturi mari în ultimele luni pentru a ajunge în acest punct și a mulțumit tuturor celor care au luptat pentru România.

Ministrul de externe Cătălin Predoiu a fost însărcinat să se întâlnească cu ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, pentru a finaliza negocierile referitoare la această decizie. Împreună cu reprezentanții României și Bulgariei, aceștia vor discuta despre condițiile impuse de Austria pentru „Air Schengen”. Printre aceste condiții se numără efectuarea de controale mai stricte la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România. De asemenea, Austria a solicitat și acceptarea cererilor de azil provenite în special de la afgani și sirieni.

Această veste vine după ce Austria a blocat în trecut aderarea României și Bulgariei la Schengen. Argumentul Austriei era că spațiul european de liberă circulație trebuie să devină mai bun înainte de a deveni mai mare. Cu toate acestea, sprijinul celorlalte 26 de state membre UE și eforturile constante ale României au dus în cele din urmă la flexibilizarea poziției Austriei.

În trecut, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat că extinderea spațiului Schengen este „de neconceput” în prezent pentru Austria din motive de securitate. Cu toate acestea, realizarea unor progrese în ceea ce privește faptul că dialogul cu Austria a evoluat pozitiv reprezintă un semn încurajator.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne din UE, nu s-a mai desfășurat un vot privind aderarea României la Schengen, ci s-a purtat o discuție pentru a se analiza situația actuală a acestui dosar. Guvernul român a anunțat că nu va solicita un vot la Consiliul JAI din decembrie și că se iau în considerare discuții care vor avea loc într-un Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie. În acest Consiliu se va analiza aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind legată de intrarea frontierelor aeriene în spațiul european de liberă circulație, din martie 2024.

Ministrul de interne român Cătălin Predoiu a evitat să comenteze aceste scenarii, numindu-le „speculații”, dar a accentuat că există suficient timp pentru continuarea discuțiilor și luarea deciziilor, precum și formate diplomatice și instituționale pentru organizarea acestor decizii.

Odată cu această decizie a Austriei, se conturează o nouă perspectivă favorabilă aderării României la spațiul Schengen. România și-a dorit întotdeauna să facă parte din acest spațiu și în sfârșit acest vis pare să devină realitate. Cu fiecare efort și progres făcut, s-a dovedit că România merită să devină membră a Schengenului.

Această decizie nu va afecta doar românii, dar și relațiile și colaborarea cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. România va își va consolida statutul ca partener european de încredere și va avea mai multe oportunități în ceea ce privește călătoriile și comerțul.

În concluzie, decizia Austriei de a flexibiliza poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și de a fi de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România este o veste extraordinară și încurajatoare pentru toți românii. Această decizie reprezintă un pas important în direcția aderării României la Schengen și aduce cu sine o serie de beneficii în ceea ce privește călătoriile și libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. Cu eforturi continue și dialog constructiv, România merită cu siguranță să facă parte din acest spațiu european de liberă circulație.