Transgaz nu este deranjată de „nemulțumirea” exprimată de Ciolacu cu privire la achiziția de telefoane iPhone de ultimă generație: Cine sunt companiile care au depus oferte.

Transgaz, transportatorul național de gaze, a primit trei oferte în cadrul unei licitații pentru achiziția de telefoane iPhone și Android de ultimă generație. Această procedură a stârnit nemulțumirea premierului Marcel Ciolacu, care a cerut explicații de la conducerea Transgaz. Cu toate acestea, nici Ciolacu nu a mai făcut ulterior nicio precizare, iar compania a continuat licitația și are deja trei oferte.

Cele trei oferte primite de Transgaz sunt de la firmele: AS Computer Craiova, Dante International (eMag.ro) și Union Co. Aceasta a fost informația publicată în data de 7 decembrie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Transgaz a explicat că telefoanele iPhone și Android de ultimă generație pe care le va achiziționa sunt destinate managementului societății. Acestea sunt necesare în asigurarea securității comunicațiilor în proiecte de investiții strategice, care implică și accesul în zone greu accesibile. De asemenea, ele vor fi utilizate pentru comunicarea cu filiala Transgaz din Republica Moldova, în urma preluării activității de operare și exploatare a Sistemului Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova, inclusiv Transnistria.

Compania a punctat faptul că, fiind listată pe bursă, nu este supusă restricțiilor impuse de Legea 296/2023 privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare. Această lege interzice instituțiilor publice și operatorilor economici cu acționar majoritar statul achiziția de telefoane mobile cu prețuri mai mari de 500 de lei, împreună cu un abonament lunar care nu poate depăși 35 de lei.

Transgaz a menționat că licitația presupune semnarea unui acord cadru pe o perioadă de 18 luni, cu o valoare estimată la peste 1,46 milioane de lei (fără TVA). Achiziția va fi finanțată din fonduri proprii. După încheierea acestui acord cadru, vor fi semnate 3 contracte separate pe an. Cantitatea maximă de telefoane estimate să fie livrate pe toată durata acordului-cadru este de 735 de bucăți, în timp ce cantitatea maximă a unui contract subsecvent va fi de 125 de bucăți.

Transgaz solicită 7 tipuri de telefoane iOS și Android lansate pe piață în acest an. Primele trei tipuri de telefoane solicitate sunt iPhone-uri de ultimă generație, iar numărul maxim de terminale iPhone care pot fi achiziționate în cadrul acordului cadru este de 80, pe parcursul celor 18 luni.

Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat nemulțumirea față de această achiziție, declarând că îi pare rău că Transgaz a fost exceptată de la legea privind reducerea cheltuielilor. El așteaptă un răspuns din partea conducerii Transgaz. Cu toate acestea, nu au mai existat alte precizări din partea premierului privind acest subiect.

Conducerea Transgaz nu s-a arătat deranjată de supărarea exprimată de premier și a continuat procedura de achiziție a telefoanelor de ultimă generație. Cu toate că nu au oferit un răspuns direct în privința numărului de iPhone-uri de ultimă generație care vor fi achiziționate, compania a menționat că, conform acordului cadru, va fi livrat cel puțin un echipament din fiecare tip de telefon solicitat, iar numărul exact de telefoane achiziționate va fi stabilit în funcție de necesitate la momentul încheierii fiecărui contract subsecvent.

Astfel, Transgaz continuă planurile de achiziție a telefoanelor de ultimă generație, susținând că sunt necesare pentru asigurarea securității comunicațiilor și a accesului la informație în timp real și în cadrele activităților operaționale ale companiei.