Liderii UE cer Belarusului să permită decolarea avionului deturnat la Minsk de preşedintele Lukaşenko
[ad_1]
Liderii UE cer Belarului să permită decolarea avionului deturnat la Minsk din ordinul lui Aleksandr Lukaşenko, pentru arestarea un jurnalist critic la adresa puterii. Jurnalistul Roman Protasevici se afla la bordul unei curse aeriene Ryanair care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania. Avionul a fost însă rerutat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat.
„Considerăm guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, într-o postare publicată pe Twitter.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului. Ministru leton de externe a declarat că acţiuunea guvernului belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”.
Conform presei de stat din Belarus, avionul a fost rerutat din cauza unei ameninţări cu bombă.
Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma acestei ameninţări. Concomitent, un avion de luptă MiG-29 a interceptat aeonava Ryanair şi a însoţit-o până la aterizare.
Nicio bombă nu a fost descoperită la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici.
Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.
Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a pierdut în faţa lui Lukaşenko alegerile prezidenţiale din această ţară, desfăşurate anul trecut, a solicitat şi ea eliberarea jurnalistului. Tihanovskaia a spus că ziaristul Protasevici a părăsit Belarusul în 2019 şi că a acesta a făcut de atunci mai multe relatări pentru canalul de opoziţie Nexta legate de alegeri şi protestele din Belarus.
Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august 2020, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.
Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare. De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.
Editor : Mihnea Lazăr
[ad_2]
Citește mai mult..