Se va aplica pentru procedurile viitoare

[ad_1]

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a prezentat, la finalul ședinței de guvern, proiectul de ordonanță de urgență care prevede interzicerea companiilor din state care nu au acorduri cu UE la licitațiile publice din România. Printre aceste state se numără și China.

Drulă spune că excluderea de la lictații se va aplica doar pentru proiectele viitoare. De la licitații nu vor fi excluse companii din Statele Unite, Japonia, Canada sau Turcia, a mai precizat ministrul.

„OUG a fost prezentată în primă lectură. Acea Ordonanță care modifică legea achizițiilor publice clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la achizițiile publice din România în conformite cu prevederile UE care a spus statelor membre că la procedurile de achizții publice statele membre nu sunt obligate să permite decât accesul operatorilor economici din alte state membre sau din țări cu care UE are un acrod pentru participare, e vorba de aproximativ 20 de state care includ SUA, Canada, Japonia precum și state din zona de proximitate. În ceea ce privește Turcia, este parte a acordului de preaderare, sunt state de unde operatorii economici sunt acceptați.”, a declarat ministrul Transporturilor.

Acesta a precizat că și alte state membre au luat această decizie și că limitarea se referă doar la procesul de achiziții publice.

„Se clarifică că participarea la licitații în România se poate face doar pentru firme care previn din legisalții și dintr-un cradu legislativ similar cu cel al UE. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului sau ale salariaților. Aceste limitări care sunt introduse și de alte state membre, se referă doar la procesul de achiziții publice, nu se referă la norme de comerț. Bunurile sunt supuse aceluiași regim comercial. Nimic nu împiedică o firmă sau un cetățean dintr-o terță țară să investească într-o firmă din România sau UE. Nu se poate să vii cu un portofoliu și cu experiență similară dintr-o țară în care nu se respectă norme de mediu, ajutorul de stat sau programul angaților”, a mai declarat ministrul Transporturilor.

Pentru proiectele aflate în curs, unde la licitații s-au înscris companii din China, accesul lor va fi permis.

„Nu sunt multe din firme din China care lucrează, sunt multe care au depus oferte și contestații. Din analiza juridică nu se pot aplica aceste prevederi celor în curs. Se va aplica pentru procedurile viitoare”, a mai explicat ministrul.

Editor : R.K.

[ad_2]