Reacția liderilor PNL și UDMR după ce USR-PLUS a solicitat o ședință de urgență în coaliție

[ad_1]

Șefii formațiunii USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au solicitat miercuri o reuniune de urgență a liderilor alianței de guvernare pentru a găsi o soluție de ieșire din criza politică actuală. USR PLUS a decis retragerea susținerii pentru premierul Florin Cîțu și ar fi de acord chiar cu o revenire a lui Ludovic Orban la șefia Guvernului. De partea cealaltă, liderul liberalilor nu se grăbește să dea curs invitației de a face ședința de coaliție.


In articol:


Liberalii nu se grăbesc să convoace o ședință a Coaliției. De aceiași părere par a fi și reprezentanții UDMR care par dispuși să mai amâne dezbaterea crizei politice. 

Opinia mea este că nu e bine să porţi discuţii la cald, trebuie să treacă un timp pentru ca fiecare să analizeze situaţia, nu pe baza unei reacţii emoţionale.

Aici nu e vorba de emoţii, aici este vorba de o decizie raţională, fundamentată, care, din punctul meu de vedere, este de domeniul evidenţei„, a afirmat Ludovic Orban, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Citeste si: Klaus Iohannis, mutare de ultimă oră în scandalul demiterii lui Vlad Voi culescu

Schimbarea Premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție, a precizat ulterior Orban. 

Nu există niciun motiv pentru a cere retragerea premierului. Florin Cîțu a girat funcția de prim-ministru cu seriozitate, competență, cu responsabilitate„, a mai spus șeful liberalilor.

„E nevoie de putin timp, deciziile nu trebuie luate la nervi”

Și liderii maghiari cred că actuala criză se va rezolva „prin dialog, prin intelepciune” și că lucrurile se vor detensiona. „E nevoie de putin timp, deciziile nu trebuie luate la nervi. Nu vedem alta majoritate care sa guverneze”, a declarat vicepreședintele grupului UDMR din Camera Deputaților, Szabo Odon, citat de Hotnews.

Înainte

de conferința de presă a lui Dan Barna, preşedintele PNL Ludovic Orban comentase revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, precizând că este obligaţia constituţională a premierului de a veghea la buna funcţionare a Guvernului şi de a interveni când e cazul, pentru a asigura buna guvernare.

Citeste si: Ce spune Kelemen Hunor după demiterea Ministrului Sănătății?

Ludovic Orban a reiterat susţinerea PNL pentru deciziile prim-ministrului.

De asemenea, Orban a precizat că pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie. Orban a exclus varianta unui Guvern minoritar, dar şi posibilitatea renegocierii ministerelor în coaliţie.

”Am luat act de decizia dlui prim-ministru Florin Cîţu de a elibera din funcţie ministrul Sănătăţii. Aşa cum am declarat şi luni după şedinţa coaliţiei, este nu numai dreptul, este obligaţia constituţională a premierului de a veghea la buna funcţionare a Guvernului şi de a interveni atunci când este necesar pentru a asigura buna guvernare, punerea în practică a programului de

guvernare şi servirea interesului public chiar şi prin schimbarea unui ministru”, a declarat Orban.

Citeste si: Cutremur pe scena politică. Andreea Moldovan își pierde și ea funcția

Acesta a spus că pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie de guvernare şi că din punctul liberalilor de vedere această decizie a prim-ministrului Florin Cîţu este „o decizie care nu are nicio legătură cu decizia noastră politică fermă de a menţine actuala coaliţie de guvernare”.

„Este strict o decizie care urmăreşte ca la Ministerul Sănătăţii, unul dintre cele mai importante ministere din structura Guvernului, cu atât mai mult cu cât suntem într-un val trei al pandemiei de COVID, la Ministerul Sănătăţii evident tot USR PLUS să desemneze un ministru, care să gestioneze cu responsabilitate domeniul şi care să aibă capacitatea de alupta eficient pentru creşterea calităţii actului medical şi pentru bătălia împotriva pandemiei”, a mai spus Ludovic Orban.

[ad_2]

Citește mai mult..