Un alt orășel din Italia își vinde casele cu 1 euro bucata. Cum poți să cumperi una


În ultimii doi-trei ani au apărut mai multe știri asemănătoare din Italia: consiliile locale ale unor mici localități depopulate încearcă să-și atragă viitorii rezidenți prin prețurile ridicole ale unor case abandonate. De data aceasta, un mic orășel din Sicilia vine cu o ofertă irezistibilă.


In articol:


Pandemia e în plină desfășurare, regulile de carantină se schimbă pe zi ce trece și există încă multiple incertitudini cu privire la momentul în care am putea merge din nou liniștiți în concediu.

În acest context, un alt oraș sicilian, Castiglione di Sicilia, oferă case la prețul unei cafele, transmite CNN. Aflat pe versanții Muntelui Etna, în apropiere de Taormina și de plajele de pe coasta de est a Siciliei, în oraș sunt puse la vânzare aproximativ 900 de case abandonate.

Citeste si: Patru poliţişti italieni, bătuţi crunt de un tânăr de 21 de ani din România (VIDEO)

Case la 1 euro bucata în Sicilia

Cele mai multe case de vânzare sunt situate în partea veche a orașului. Aproximativ jumătate sunt ca și distruse și vor fi oferite la un preț simbolic de 1 EUR (1,20 USD). Restul sunt într-o stare mai bună și se vând foarte ieftin, cu prețuri începând de la 4.000 – 5.000 euro.

Micul oraș sicilian Castiglione di Sicilia oferă case la prețul unei cafele[Sursa foto: CNN]

Primarul orașului, Antonino Camarda, a inițiat un proiect ambițios, urmărind să aducă la viață localitatea în care populația a scăzut considerabil, de la 14.000

de locuitori la începutul secolului XX până la 3.000 în prezent.

Citeste si: Maratonul vaccinării la București, la începutul lunii mai

„Avem un imens patrimoniu arhitectural de salvat, plin de istorie. De-a lungul timpului, au plecat prea mulți oameni, lăsând în urmă o grămadă de case vechi, pitorești, multe chiar datând din Renaștere”, spune primarul micului oraș.

Micul oraș sicilian Castiglione di Sicilia oferă case la prețul unei cafele[Sursa foto: CNN]

Atenție, unele case se vând la licitație!

În condițiile în care alte orașe care desfășoară scheme similare au adunat o mulțime de case pentru 1 EURO, Castiglione di Sicilia stabilește prețul proprietăților în funcție de starea lor.

„Am realizat un studiu aprofundat care cataloghează fiecare proprietate pe baza hărților și a datelor din registrul funciar. În funcție de condițiile lor, clădirile vor fi vândute la prețuri diferite, începând de la 1 euro”, spune Camarda.

Dacă există mai mulți doritori pentru aceeași proprietate, va fi organizată o licitație.

Citeste si: Veste uluitoare: 10 zile nelucrătoare la rând pentru a stopa pandemia

Proiectul, care a debutat în martie 2021, este cel mai mare de acest tip din Italia și include peste 400 de proprietăți din orașul sicilian care sunt într-o stare decentă și necesită renovări minime. Care sunt condițiile pe care le pun autoritățile italiene, totuși?

Micul oraș sicilian Castiglione di Sicilia oferă case la prețul unei cafele[Sursa foto: CNN]

Condițiile puse cumpărătorilor de autorități 

Cumpărătorii trebuie să finalizeze lucrările de renovare în termen de trei ani. Spre deosebire de majoritatea celorlalte scheme, nu trebuie plătit un depozit pentru a garanta efectuarea lucrărilor. În schimb, se solicită proprietarilor să încheie o poliță de asigurare la o bancă, în valoare de 4.000 EURO.

„Ar costa noul proprietar 100 de euro pe an, ceea ce pare o sumă mai justă decât o garanție a depozitelor”, spune Camarda.

Impozitele locale sunt scăzute în Sicilia, comparativ cu restul Italiei. Cumpărătorii pot profita, de asemenea, de schema „superbonus” a guvernului italian, care oferă credite fiscale de 110% pentru renovări care fac casele mai ecologice.

Citeste si: Italia revine la normalitate. În ce regiuni se vor relaxa restricţiile?

Care sunt atracțiile orașului?

Așezat pe o zonă stâncoasă a versantului nordic al Muntelui Etna, Castiglione di Sicilia are vedere la uluitoarea vale Alcantara, ale cărei prăpastii și canioane adânci sunt numite „gole” (care înseamnă „chei” în italiană).

Canioanele sunt străbătute de pâraie limpezi, iazuri și cascade, formate din lavă vulcanică solidificată, ca urmare a erupțiilor vulcanului. Pădurile, plantațiile de măslini, livezile de portocali, plantațiile de alune și domeniile viticole sunt puncte forte ale zonei. Pe versanții Etnei podgoriile produc sticle de vin premium, din culturi cu struguri locali, inclusiv carricante, catarratto și nerello. Castiglione este supranumit și „orașul vinului”.

Cum arată casele din zonă, ca să știi la ce să te aștepți:



Citește mai mult..