Varianta indiană a coronavirusului, depistată în Grecia. Din ce țară venea purtătorul



Varianta indiană a virusului SARS-CoV-2, responsabilă pentru un focar epidemic în India, a fost depistată în Grecia, au anunţat duminică autorităţile sanitare din această ţară, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Un eşantion pozitiv (…) al variantei dominante în India” a fost detectat „la o femeie străină, de 33 de ani, care locuieşte în Attica şi care făcuse o călătorie în Dubai pe 4 aprilie”, a declarat organismul naţional de sănătate publică (Eody) duminică, într-un comunicat.

„Acesta este primul caz al variantei indiene detectat în Grecia”, a declarat pentru AFP o sursă din Ministerul grec al sănătăţii, sub acoperirea anonimatului.

Eody a precizat că atunci când a părăsit Dubaiul, femeia a prezentat un „test PCR negativ”.

Cazul a fost detectat în timpul testării masive efectuate de către serviciile sanitare, a indicat în comunicat Eody.

Femeia prezenta „simptome, însă nu a fost spitalizată.” În prezent, „simptomele au dispărut, iar perioada de carantină s-a încheiat”, se arată în acelaşi comunicat.

„Tulpina B.1.617.1 a fost izolată şi provine din Maharashtra, statul indian în care varianta a fost pentru prima dată cunoscută sub acest nume”, precizează comunicatul.

Elveția este prima țară din Europa unde a fost depistată tulpina indiană a virusului.

Deși nu există probe probe că ar fi mai contagioasă sau că ar diminua eficiența vaccinurilor, varianta indiană a coronavirusului provoacă îngrijorări în rândul cercetătorilor, mai ales în contextul degradării rapide a situaţiei sanitare în India. Această tulpină prezintă două mutații la nivelul proteinei S.

Sistemul de sănătate indian este copleşit de un nou val de infecţii atribuite parţial acestei variante de coronavirus. Uniunea Europeană a anunțat că va trimite ajutor sanitar.

Editor : B.P.



Citește mai mult..