China trimite 3 astronauți pe orbită. Ar putea deveni singura țară cu stație spațială
[ad_1]
China va trimite joi trei astronauți pe orbită. Este primul dintre cele patru zboruri spațiale cu echipaj uman care vor finaliza stația spațială a țării până la sfârșitul anului viitor, relatează Reuters.
Astronauții Nie Haisheng, Liu Boming și Tang Hongbo vor pleca pe orbită la bordul navei spațiale Shenzhou-12 din Jiuquan, în nord-vestul provinciei Gansu.
Nie, în vârstă de 56 de ani, fost pilot al forțelor aeriene, este cel mai vârstnic astronaut chinez care va merge în spațiu.
Shenzhou-12, adică „Nava divină”, este a treia din cele 11 misiuni necesare construirii stației spațiale a Chinei. Construcția a început în aprilie odată cu lansarea pe orbită a lui Tianhe – sau „Armonia Cerurilor”, primul și cel mai mare dintre cele trei module ale stației.
Echipajul Shenzhou-12 urmează să locuiască pe Tianhe, un cilindru de 16,6 metri lungime și cu un diametru de 4,2 metri.
Misiunea, care va dura trei luni, este cea mai lungă la care participă astronauții chinezi.
„De data aceasta, misiunea este mai lungă și nu numai că trebuie să configurăm modulul de bază – această „casă” în spațiu – trebuie să efectuăm și o serie de teste tehnice esențiale”, a spus Nie.
„Această misiune este mai dificilă și provocările sunt mai mari”,a adăugat el.
Misiunea Shenzhou-12 va fi cea de-a treia pentru Nie, a doua pentru Liu, în vârstă de 54 de ani, și prima pentru Tang, în vârstă de 45 de ani.
În timpul misiunii Shenzhou-7 din 2008, Liu era cât pe ce să eșueze în misiunea sa de a ridica steagul Chinei pe naveta spațială. A reușit să deschidă ușa acesteia cu un levier, pentru că se blocase.
„Am trecut prin situații periculoase și am avut câteva dificultăți în acea misiune”, a spus astronautul.
Astronauții chinezi nu au fost niciodată pe Stația Spațială Intenațională, din cauza legislației americane care nu permite NASA să coopereze cu China.
Pe ISS au fost, în peste 20 de ani de activitate a acesteia, 240 de astronauți din diverse țări. ISS ar putea fi „scoasă la pensie” în 2024, dacă nu primește noi finanțări, iar în acel moment China ar putea deveni operatorul singurei stații spațiale de pe orbita terestră. Oficialii chinezi spun că vor primi și astronauți din alte țări.
Și Rusia plănuiește să-și construiască o stație spațială proprie, dar aceasta nu va fi gata înainte de 2030.
Editor : Monica Bonea
[ad_2]
Citește mai mult..