Bitcoin a scăzut la jumătate din valoarea maximă atinsă în aprilie, pe fondul interdicției criptominării în China

[ad_1]

Valoarea bitcoin a scăzut, luni, cu aproape 10%, nefiind semne că volatilitatea din piața criptomonedelor se va diminua. Jucătorii din piață spun că de vină sunt îngrijorările privind extinderea acțiunilor Chinei de a interzice minarea.

Bitcoin a atins nivelul de 32.094 de dolari, cel mai scăzut din ultimele 12 zile, trăgând în jos și monedele mai mici. Bitcoin scăzuse cu până la 8,3%, îndreptându-se către cea mai mare diminuare dintr-o zi, în ultima lună, potrivit Reuters.

Cea mai mare criptomonedă, de mult afectată de volatilitate, a pierdut peste 20% doar în ultimele șase zile și este la jumătate din apogeul atins în aprilie de aproape 65.000 de dolari. Însă, chiar și așa, a câștigat peste 10% în acest an.

Scăderea vine în contextul aplicării unor restricții mai mari asupra criptomonedelor în China, unde, vineri, autoritățile din provincia de sud-vest Sichuan au ordonat închiderea proiectelor de minare bitcoin.

Consiliul de Stat, executivul Chinei, a promis, luna trecută, că va interveni pentru închiderea minării și comerțului cu monede virtuale, ca parte dintr-o serie de măsuri de controlare a riscurilor financiare.

China, centru mondial de minare a bitcoin

Deși datele privind minarea sunt puține, producția de bitcoin din China a reprezentat, anul trecut, aproape 65% din producția globală, potrivit datelor de la Universitatea din Cambridge, Sichuan fiind al doilea cel mai mare producător.

Companiile care minează bitcoin – proces care consumă mult curent electric – țin în mod normal un număr mare de monezi virtuale, iar orice mișcare de vânzare a cantităților uriașe duce la scăderea prețurilor.

“Restricția privind minerii chinezi ar putea însemna că aceștia vând moneda într-o piață devalorizată și ne duc mai jos”, spune Ben Sebley, de la firma londoneză de criptomonede BCB Group.

Banca centrală a Chinei a transmis, luni, că le-a cerut, recent, unor bănci și instituții de plăți să acționeze mai mult pentru a interzice tranzacționarea cu criptomonede.

Banca Agricolă din China, al treilea cel mai mare creditor după active, a afirmat că urmărește ghidul Băncii Populare a Chinei și că va verifica antecedentele clienților, pentru a descoperi activitățile ilegale ce implică minarea cripto și tranzacțiile.

Rivalul mai mic al bitcoin, ether, care tinde să se miște în tandem cu bitcoin, a scăzut cu până la 12%, sub valoarea de 2.000 de dolari pentru prima dată în aproape o lună.

Reducerea criptominării pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică

Sichuan este o provincie bogată în hidroenergie, potrivit Financial Times. Provincia chineză a fost folosită ca o locație în ultimă instanță pentru operațiunile de minare, după ce au fost alungate din provinciile care depind de curentul electric produs pe bază de cărbune.

Guvernele din locuri aflate în topul criptominării – Xinjiang, Yunnan și Qinghai – au anunțat luna aceasta planuri de a destructura operațiunile de minare.

Guvernele locale sunt sub presiunea administrației centrale de la Beijing pentru a reduce intensitatea folosirii energiei – emisiile de dioxid de carbon per unitate de PIB – China dorind să atingă vârful producției de gaze cu efect de seră până în 2030 și să devină “neutră” din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060.

[ad_2]

Citește mai mult..