Ministrul Educației a anunțat noi măsuri în școli. Profesorii nevaccinaţi ar putea fi testaţi periodic înainte de ore

[ad_1]

Profesorii din școli care nu s-au vaccinat până acum sau care nu vor dori să se vaccineze în viitor, ar putea fi testaţi periodic, înainte să intre în şcoală. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, duminică seară, pe 25 iulie 2021.


In articol:


Ideea ca profesorii nevaccinaţi să fie testaţi este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei. Sorin Cîmpeanu doreşte reluarea cursurilor cu toţi elevii în clase din 13 septembrie.


60 la sută din personalul din învăţământ este deja vaccinat

Ministrul Educației a precizat de curând faptul că 60% din personalul din școli este deja vaccinat împotriva coronavirusului. De asemenea, el a subliniat faptul că vaccinarea personalului din învățământ ar trebui să continue, pentru a putea garanta siguranţa din perspectivă sanitară în şcoli.

Citeste si: Anul şcolar 2022: Structura şi calendarul vacanţelor

„Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranţa din perspectivă sanitară în şcoli.
Facem cu toţii tot ce putem mai bine şi ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanţia derulării şcolii cu prezenţă fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care şcoala le-a suferit deja”, a spus Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: ”Nu sunt un adept al obligativităţii”

Întrebat dacă ia în calcul varianta ca profesorii nevaccinaţi să nu intre la ore, ministrul a declarat faptul că nu îi va obliga pe cei din învățământ să se

vaccineze.

Citeste si: Ce a transmis Sorin Cîmpeanu după ce o elevă a primit nota 3 la Evaluarea Națională în loc de 8,40

„Întotdeauna pledez pentru prezentarea de argumente, cu multă perseverenţă şi cu competenţă asigurată de personalul medical, pentru ca şi aceia dintre colegii noştri care nu au înţeles încă importanţa vaccinării pentru ei înşişi şi pentru întreg sistemul de educaţie să poată înţelege acest lucru.

Nu sunt un adept al obligativităţii, dar avem aceste discuţii cu Ministerul Sănătăţii. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”.

Profesorii nu vor fi obligați să se vaccineze[Sursa foto: PixaBay]

Ministrul a admis că este posibil ca profesorii care nu sunt vaccinaţi să fie testaţi înainte de a intra la ore.

„Dacă cei care au competenţă în domeniul sanitar vor prezenta avantaje nete, este posibil să se introducă şi măsuri care privesc testarea personalului din şcoli”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

O serie de reguli sanitare, între care purtarea măştii, distanţarea fizică, aerisirea încăperilor, vor rămâne obligatorii în interiorul şcolilor. Nu şi despărţitoarele de plexiglas, care şi-au dovedit inutilitatea, a menţionat Sorin Cîmpeanu.

[ad_2]

Citește mai mult..

Deca: Am convenit cu premierul un termen mai flexibil de încă aproximativ două săptămâni pentru legile Educaţiei

[ad_1]

Peste 9.000 de amendamente au fost depuse la proiectele legilor Educaţiei, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care a adăugat că acestea trebuie analizate cu atenţie, iar din acest motiv a convenit cu premierul Nicolae Ciucă un termen de aproximativ două săptămâni pentru finalizarea actelor normative.

„Am discutat astăzi cu domnul prim-ministru al României şi am convenit un termen mai flexibil de încă aproximativ două săptămâni. Este foarte important să trecem cu atenţie prin toate amendamentele venite, nu puţine, sunt peste 9.000 de amendamente, însă, în acelaşi timp, să acordăm atenţia cuvenită şi reprezentanţilor actorilor din educaţie care, în mod evident, după preluarea mandatului, şi-au dorit întâlniri în care să sublinieze care sunt priorităţile acestora în perspectiva viitoarelor legi ale Educaţiei. Am toată încrederea că, împreună cu actorii din Educaţie şi asociaţiile, federaţiile, organizaţiile reprezentative şi alături de experţi în Educaţie şi de echipa de la Ministerul Educaţiei, vom putea formula cele mai bune soluţii. (…) Ne dorim să ne uităm cu atenţie pe observaţii, să dăm atenţie celor care şi-au dorit să rediscute anumite aspecte şi să-şi reitereze priorităţile lucrând, în acelaşi timp, la integrarea acestor aspecte discutate în lege. Probabil că în jur de două săptămâni va mai dura până când vom reuşi să armonizăm o formă a legilor care să înceapă să fie discutate”, a precizat Deca, la finalul şedinţei de Guvern.

Ea a completat că proiectele vor suferi schimbări după ce au fost în dezbatere publică. „Ca urmare a procesului de dezbatere publică au intervenit o serie întreagă de observaţii, comentarii, discuţii. Formele finale vor include aceste observaţii primite”, a explicat ministrul.

Ligia Deca a menţionat că îşi doreşte ca în acest pachet legislativ să rămână propunerile de majorări salariale pentru profesori. „Acesta este angajamentul în textul legislativ, pe care l-am preluat. Sigur că întreg impactul bugetar al proiectelor de lege va fi rediscutat în Guvern şi va fi agreat şi în coaliţia de guvernare. Eu aşa îmi doresc şi aşa cred că trebuie să fie şi Ministerul Educaţiei va face toate eforturile pentru a creşte semnificativ retribuirea dascălilor în societate”, a spus Deca. Ea a adăugat că momentul intrării în vigoare a majorărilor va fi agreat împreună cu Ministerul Finanţelor şi Guvernul.

Potrivit ministrului, este în discuţie o creştere a salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, aşa cum a existat în fiecare an, pe nişte tranşe agreate, în funcţie de legile în vigoare şi de anvelopa bugetară disponibilă. Procentul este încă în discuţie, a transmis Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Ea a susţinut că legile Educaţiei ar trebui să includă filtre de tip CNATDCU în ceea ce priveşte integritatea academică.

„În cadrul legislativ actual, care include decizia CCR din această vară, facem tot ceea ce ţine de noi pentru ca acest cadru normativ care priveşte integritatea academică să răspundă şi solicitărilor legitime ale societăţii pentru a preveni eventuale abuzuri. Consider că unele prevederi ale pachetului legislativ lansat în dezbatere publică sunt în continuare oportune, de exemplu acordarea titlului şi diplomei de doctor la nivelul universităţilor, dar, din discuţiile avute, elemente de tipul existenţei unui filtru de tip CNATDCU ar trebui să rămână. Luăm în considerare serios aceste discuţii avute, inclusiv cu cei din conducerea CNATDCU actual”, a spus ministrul Educaţiei.

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]

Citește mai mult..

Premierul Nicolae Ciucă, prima reacție după demisia lui Sorin Cîmpeanu. Cine îi va lua locul la Ministerul Educației

[ad_1]

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi seara că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de Ministru al Educației. 


In articol:


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis joi seara, pe pagina personală de Facebook că a decis „din proprie inițiativă” să își prezinte demisia. Decizia lui Cîmpeanu a venit pe fondul scandalului legat de un presupus plagiat.  

Citeste si: Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a demisionat: ”Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţie”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că a acceptat demisia lui Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației și că îi mulțumește pentru „proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație”.

„În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru”, a precizat premierul Ciucă.

Cine ar putea fi noul ministrul al Educației

Premierul Ciucă a anunțat joi seara că după vor urma consultări în PNL și în interiorul coaliției de guvernare cu privire la desemnarea viitorului ministru.

După demisia lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, liberalul Sebastian Burduja ar urma să preia în regim de interimat ministerul Educației, spun surse citate de G4media.

Citeste si: Moțiune împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, după acuzațiile privind plagiatul

Unul dintre favoriții pentru preluarea funcției de ministru al Educației după perioada de interimat ar fi actualul consilier prezidențial Ligia Deca. 

Sorin Cîmpeanu și-a făcut bilanțul mandatului său

La anunțul demisiei sale, Sorin Cîmpeanu a menționat și câteva reușite ale perioadei în care a condus sistemul de învățământ din România:  

„În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar- prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent- o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

 

[ad_2]

Citește mai mult..

Sorin Cîmpeanu le răspunde celor care cer mai multe consultări pe legile educației: Discuțiile s-au încheiat

[ad_1]

Un grup de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu au trimis o scrisoare în care îi cer ministrului Educației „consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”, pentru reanalizarea proiectelor de legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbateri. În replică, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, la Digi24, că perioada dezbaterilor nu mai poate fi prelungită și că dintre cei 100 de semnatari ai scrisorii, foarte puțini ar avea legătură cu sistemul de învățământ. 

„Am spus ca s-a încheiat perioada de dezbateri organizată de Ministerul Educației.

43 de zile – 75 dezbateri.

A existat posibilitatea pentru oricine să se exprime în aceste dezbateri. Rezultatul dezbaterilor nu a fost formal, a fost anunțat după multe din aceste dezbateri, cu privire la propunerile care au fost reținute și vor face parte din proiect.

(Este vorba despre – n.r.) un grup legitim de interese.

Nu e nimic rău să fie format un grup de interese. Interesele sunt multe și majore când e vorba de educație. Este normal să fie exprimate. Este absolut în regulă.
Am spus doar că nu toți semnatarii sunt implicați în procesul de învățământ.

Foarte puțini sunt. Nu vreau să contest personalitatea remarcabilă a multora dintre semnatari, dar sunt 100. M-am raportat la cele 21.000 de cadre didactice din învățământul universitar, ca să nu mai vorbim de cei 200.000 proveniți din preuniversitar. Proporția nu e foarte semnificativă, dar punctul de vedere al oricărui intelectual, al oricărei persoane care vrea să se exprime e foarte important și e analizat. Doar că nu vei putea, pe baza unei dezbateri, să ții cont de propunerile antagonice de foarte multe ori”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..

Copiii români din afara granițelor țării, cursuri gratuite și în Germania, prin proiectul LCCR

[ad_1]

Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) va fi implementat și în Germania, țară în care trăiește o numeroasă comunitate de români. Proiectul se adresează copiilor români din afara granițelor țării și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție. Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs. Implementarea proiectului a fost posibilă în urma demersurillor întreprinse de europarlamentarul Rareș Bogdan și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației Naționale implementează din anul 2007, prin intermediul Institutului Limbii Române (ILR), Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), proiect care se adresează copiilor români din afara granițelor țării și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție.

Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs. În fiecare an, lista unităților școlare care solicită continuitatea sau aderarea la curs a crescut exponențial, direct proporțional cu solicitările constante ale familiilor și copiilor de origine română care doresc să păstreze, să cunoască și să transmită limba, cultura și civilizația românească.

Pentru anul școlar 2022 – 2023, din lista școlilor și a grupelor pentru LCCR, ILR nu a reușit decât repartizarea unor școli pentru continuitate, lăsând în suspensie onorarea solicitărilor școlilor noi.

„Analizând importanța extinderii LCCR spre toate comunitățile românești solicitante, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a inițiat, în data de 21 iulie 2022, o întâlnire de lucru la sediul Ministerul Educației, având ca scop soluționarea tehnică pentru onorarea tuturor solicitărilor de implementare a Proiectului LCCR. La întâlnirea de lucru au participat Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației, Ioana Lazăr, Secretar General al Ministerului Educației, Gigel Paraschiv, Secretar de Stat în Ministerul Educației, Daiana Theodora Cuibus, Director General ILR și Mariana Paliev, Profesor LCCR”, se arată într-un comunicat al PNL.

„La solicitarea prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan și ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, au fost găsite resursele necesare continuării și extinderii LCCR și pentru acest an școlar, urmând ca ILR să pună rapid în aplicare toate procedurile pentru continuarea repartizării grupelor din listele de solicitări. Astăzi, 24 august 2022, prin implicarea constantă a prim – vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan și a ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, a fost aprobată inceperea implementării LCCR și în Germania, țară în care trăiește o numeroasă comunitate de români și care, de foarte mult timp, aștepta aderarea la proiectul de succes al Ministerului Educației din România”, mai precizează sursa citată.

„Astfel, Germania se alătură Spaniei, Italiei, Belgiei, Portugaliei, Franței și Irlandei, țări care au aderat de mulți ani la Proiectul LCCR. Odată cu rezolvarea tuturor problemelor referitoare la bugetarea LCCR, se dorește ca ILR să declanșeze rapid toate procedurile pentru repartizarea grupelor, așa încât Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească să ajungă în toate comunitățile de români din afara granițelor țării, la copiii care au dreptul să beneficieze de învățare în limba maternă” potrivit comunicatului.

 

 

 

 

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]

Citește mai mult..

Vacanța de vară se apropie de sfârșit. Elevii mai au o lună în care se pot bucura de timp liber

[ad_1]

Vacanța de vară. Mai este foarte puțin timp până când elevii se vor întoarce sau vor sta pentru prima dată în băncile școlii. Iată când va începe anul școlar 2022-2023!


In articol:


Vacanța de vară. Elevii au intrat în vacanță pe data de 11 iunie 2022.

Potrivit structurii anului școlar 2021-2022, școala a început pe 13 septembrie 2021 și a fost structurată pe două semestre de 34 de săptămâni. 

Începând cu anul școlar 2022-2023 lucrurile vor sta diferit deoarece structura anului școlar va fi modificată, iar elevii vor învăța pe module.

A mai rămas o lună din vacanța de vară a elevilor. Când începe anul școlar 2022-2023?

[Sursa foto: PixaBay]

Elevii mai au o singură luna din vacanța de vară

Ordinul de ministru nr. 5.549 din 5 noiembrie 2021 a prevăzut o vacanță forțată pentru toți elevii, dar și o reorganizare a calendarului și a structurii anului școlar.

Un element de noutate pentru vacanța de iarnă a elevilor a fost că ziua de 23 decembrie, zi de vacanță în calendarul școlar vechi, a fost  zi de cursuri pentru elevi
.

Citeste si: Rezultate Definitivat 2022: Cum verifici online notele pe definitivat.edu.ro?

Vacanța de vară a început pe 11 iunie 2022 – până pe 5 septembrie 2022, așa cum au stabilit autoritățile noua structură a anului școlar.

Astfel, elevii mai au la dispoziție o lună până când vor reveni la școală sau până când vor păși pentru prima dată pragul școlii, în cazul bobocilor.

Cele 34 de săptămâni din anul școlar 2021-2022 au fost structurate astfel:

– 14 săptămâni de cursuri: 13 septembrie 2021 – 14 ianuarie 2022
– 20 săptămâni de cursuri: 17 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022

– pentru preșcolari și elevii din ciclul primar: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022;

– pentru elevii de gimnaziu, liceu, postliceală: 23 decembrie 2021 – 2 ianuarie 2022

Vacanța de primăvară a avut loc în perioada 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.

A mai rămas o lună din vacanța de vară a elevilor. Când începe anul școlar 2022-2023?

[Sursa foto: istockphoto.com]

Cum arată structura anului școlar 2022-2023

Potrivit structurii anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, aprobată prin Ordinul ministrului Educației nr. 3505/31 martie 2022, elevii și copiii de grădiniță vor călca pragul instituțiilor de învățământ în noul an școlar pe data de 5 septembrie 2022. 

Anul școlar 2022-2023 va fi la fel de scurt ca cel care tocmai s-a încheiat, va avea o durată de 36 de săptămâni. Programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” vor avea loc în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, timp de câte 5 zile consecutive lucrătoare.

Spre deosebire de anii trecuți, toți elevii vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, această vacanță era doar pentru elevii din clasele primare și pentru cei de grădiniță.

Citeste si: Repartizare Titularizare 2022: Când şi cum se face repartizarea candidaților pe posturile didactice?

Anul școlar 2022-2023 nu va mai conține cuvântul „semestru”, acesta a fost înlocuit în ordinul de ministru de expresia „modul de învățare”. Anul școlar 2022-2023 va fi structurat pe 5 module și 5 vacanțe, după cum urmează:

  • cursuri:   de luni, 5 septembrie 2022- vineri, 21 octombrie 2022; 
  • vacanță:   de sâmbătă, 22 octombrie 2022- duminică, 30 octombrie 2022; 
  • cursuri:   de luni, 31 octombrie 2022- joi, 22 decembrie 2022; 
  • vacanță:   de vineri, 23 decembrie 2022- duminică, 8 ianuarie 2023; 
  • cursuri:   de luni, 9 ianuarie 2023- vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, decizia va aparține inspectoratelor școlare județene/al municipiului București; 
  • vacanță:   o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023; 
  • cursuri:   de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, până joi, 6 aprilie 2023; 
  • vacanță:   de vineri, 7 aprilie 2023- marți, 18 aprilie 2023; 
  • cursuri:   de miercuri, 19 aprilie 2023- vineri, 16 iunie 2023; 
  • vacanță:   de sâmbătă, 17 iunie 2023- duminică, 3 septembrie 2023, transmite  edupedu.ro.

Citeste si: Când începe şcoala în septembrie 2022? Noua structură a anului şcolar 2022-2023

Au fost stabilite următoarele aspecte, prin excepție de la prevederile alin. (1):

  • pentru   clasele a XII-a zi, a XIII-a   seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de   2 iunie 2023;
  • pentru   clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de   9 iunie 2023;
  • pentru clasele din   învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de   23 iunie 2023;
  • pentru clasele din   învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Citeste si: Rezultate admitere liceu 2022: Ce trebuie să faci dacă nu ai fost admis la niciun liceu?

[ad_2]

Citește mai mult..