Ministerul Justiției: Grecia a respins cererea de predare a lui Dragoș Săvulescu. Afaceristul s-a întors în Italia (presă)
[ad_1]
Ministerul Justiţiei a anunțat sâmbătă că o instanţă din Grecia a respins predarea omului de afaceri Dragoş Săvulescu, arestat în urmă cu o lună pe insula Mykonos, pentru a fi adus în România. Curtea de Apel București a emis un mandat european de arestare pe numele lui Săvulescu, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani şi jumătate de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Ministerul afirmă că nu are atribuții directe în aplicarea unui mandat european de arestare, ci de organ de legătură între autoritățile judiciare. Presa albaneză scrie că Săvulescu și soția lui s-au întors în Italia.
„Instanța din Republica Elenă a respins miercuri, 08.09.2021, cererea de predare a persoanei condamante Săvulescu Emil-Dragoș, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel București, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare. Informarea oficială este transmisă de către autoritățile competente elene autorității judiciare române emitente (Curtea de Apel București) în conformitate cu dispozițiile articolului 22 din Decizia-cadru nr. 584/2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre.
Ministerul Justiției nu deține o informare oficială în acest sens. Instanța din statul de executare are obligația de a informa autoritatea judiciară emitentă și nu autoritatea administrativă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.
Ministerul mai arată că nu are atribuții în punerea în aplicare a unui mandat european de arestare, ci doar asigură legătura, dacă este cazul, între autoritățile judiciare naționale.
„Reamintim diferența fundamentală dintre instituția extrădării și cea a mandatului european de arestare, în sensul că, în cadrul acestei ultime proceduri, cererile de predare se soluționează prin contactul direct dintre autoritățile judiciare.
Facem precizarea că, în cadrul procedurilor judiciare de predare în baza mandatelor europene de arestare, Ministerul Justiției acționează în conformitate cu competențele legale atribuite prin Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare (legea care transpune Decizia cadru 2002/584/JAI). Art. 86 alin. 4 din Legea 302/2004 prevede că Ministerul Justiției, în calitatea sa de autoritate centrală:
a) primește mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene și îl transmite parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărui circumscripție a fost localizată persoana solicitată sau Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în cazul în care persoana solicitată nu a fost localizată, ori de câte ori autoritatea judiciară emitentă nu reușește să transmită mandatul european de arestare direct autorității judiciare române primitoare;
b) transmite mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară română, dacă aceasta nu îl poate transmite direct autorității judiciare primitoare străine sau când statul membru de executare a desemnat ca autoritate primitoare Ministerul Justiției;
c) ține evidența mandatelor europene de arestare emise sau primite de autoritățile judiciare române, în scopuri statistice;
d) îndeplinește orice altă atribuție stabilită prin lege menită a asista și sprijini autoritățile judiciare române în emiterea și executarea mandatelor europene de arestare.
Ministerul Justiției respinge ferm acuzațiile injuste și nefondate apărute în spațiul public, întrucât atât în această speță, cât și în orice altă procedură privind mandatul european de arestare Ministerul Justiției respectă cu strictețe atribuțiile și limitele sale conferinte prin lege, atât pe cea națională, cât și din perspectiva instrumentelor comunitare aplicabile”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Justiției.
Presa albaneză: Săvulescu s-a întors în Italia
Presa albaneză, țară de unde este originară soția lui Dragoș Săvulescu, modelul Angela Martini, scrie că afaceristul a plecat în Italia după ce instanța din Grecia a respins aplicarea mandatului european de arestare.
„Suntem bucuroși că instanța din Grecia a admis că nu trebuie să fiu extrădat și că am dreptul să mă întorc în Italia. Deși ultimele săptămâni au fost un iad, arestarea mea în Mykonos a dovedit din nou că autoritățile române sunt dispuse să abuzeze legile italiene și europene, încercând să pună în aplicare un mandat acolo unde nu au autoritate să o facă”, a declarat el, potrivit site-ului albanez Politiko.
Editor : B.P.
[ad_2]
Citește mai mult..