Lituania a supărat China pentru că a acceptat deschiderea unui birou de reprezentare „al Taiwanului”. Ce spune Comisia Europeană
[ad_1]
Ministerul de Externe din China a anunţat că își reduce relaţiile diplomatice cu Lituania la nivel de „însărcinat cu afaceri”, în semn de protest, după ce țara baltică, membră a UE, a acceptat ca Taiwanul – teritoriu asupra căruia Beijingul consideră că are suveranitate – să-și deschidă un birou de reprezentare diplomatică la Vilnius. Prinsă la mijloc, Comisia Europeană, care are un Înalt Reprezentant pentru Politica Externă a Uniunii Europene, a intervenit duminică pentru a-și preciza poziția în această speță.
Astfel, Comisia Europeană consideră că deschiderea unui birou de reprezentare „al Taiwanului” în Lituania nu reprezintă o încălcare a politicii Uniunii Europene, care respectă principiul „o singură China”, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
„Am spus clar, în contactele cu China şi în declaraţii publice, că aceasta este predominant o chestiune bilaterală între China şi Lituania, dar de asemenea, începând din vară, UE este alături de Lituania în faţa măsurilor coercitive susţinute din partea Chinei”, a afirmat duminică un purtător de cuvânt al executivului UE.
Lituania a anunţat încă din iulie că acceptă deschiderea unei reprezentanţe la Vilnius sub numele de „birou de reprezentare al Taiwanului”, ceea ce a generat o campanie de presiune din partea Chinei, care vizează izolarea Taiwanului pe scena internaţională. Beijingul şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi a cerut în august ca statul baltic să-şi recheme ambasadorul de la Beijing, ceea ce Lituania a şi făcut.
„Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania îşi începe oficial activităţile la Vilnius la 18 noiembrie 2021”, a anunţat joi Ministerul de Externe taiwanez.
Birourile de reprezentare ale Taiwanului în ţări care au relaţii diplomatice cu Beijingul au de obicei denumirea „birou de reprezentare al Taipeiului”, nu „al Taiwanului”, pentru a evita identificarea Taiwanului drept teritoriu separat de China.
Separate politic începând din 1949, Taiwanul şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând Taiwanul ca stat.
China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca fiind legitim și reprezentând o țară distinctă. De asemenea, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.
Citește și: Joe Biden a spus că nu promovează independența Taiwanului, după o declarație a sa care sugera că statul este independent
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..